[:md]

 

Înăsprirea politicii monetare demarată în decembrie 2014 a determinat majorarea ratelor dobînzii la credite și depozite, în particular, scumpirea creditelor în lei moldovenești și creșterea ratelor rentabilității la depozitele în lei, relatează Actualități.md.

Despre aceasta se menționează în analiza sistemului bancar al Moldovei prezentată de expertul economic al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Alexandru Fală, scrie Noi.md.

Expertul a subliniat că mărirea ratelor dobînzilor la depozite a fost mai mare comparativ cu creșterea costurilor creditelor bancare. Astfel, în februarie 2015, comparativ cu noiembrie 2014, ratele dobînzii la depozite în lei moldovenești s-au majorat cu 3,2 puncte procentuale (p. p.), în timp ce ratele împrumuturilor bancare în lei moldovenești au crescut cu 2,1 p. p..

Potrivit lui Alexandru Fală, creșterea mai rapidă a ratelor dobînzilor la depozite, la fel, putea fi influențată de dorința băncilor de a obține mai multe lichidități în lei moldovenești. În acest sens băncile încearcă să facă mai atractivă plasarea economiilor populației în lei moldovenești și sporesc ratele dobînzilor la depuneri.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ