[:md]
Discuții aprinse în cadrul ședinței comisiei parlamentare administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, care a organizat astăzi dezbateri publice asupra proiectului de lege înaintat de PL privind statutul municipiului Chișinău, relatează Actualități.md.
De precizat că deși în mod normal dezbaterile publice se anunță măcar cu câteva zile înainte de desfășurare pentru ca cei interesați să reușească să se pregătească, dezbaterile de astăzi privind proiectul liberalilor au fost anunțate cu doar două ore înainte.
Deputații, consilierii municipali și mai mulți reprezentanți ai PSRM s-au arătat revoltați de acest fapt și au propus ca acestea să fie amânate pentru altă zi, organizatorii au insistat totuși pe continuarea acestora chiar dacă astfel au fost încălcate mai multe proceduri legale.
Președintele fracțiunii PSRM din CMC Ion Ceban a precizat că astfel se intenționează a trece cât mai urgent acest proiect pentru a satisface interesele liberalilor. El a menționat că fiecare deputat este în drept să înregistreze proiecte de legi însă este foarte important este ca în acest sens să fie respectate toate procedurile.
„Există legea cu privire la transparența în procesul decizional și există un mandat de primar asistat de o fracțiune parlamentară care a spus că el urmează să asigure această transparență și un standart cel puțin declarativ european.
Asta înseamnă că dezbaterile de azi trebuiau fi anunțate cu mai mult timp înainte decât cum s-a întâmplat în acest caz când anunțul privind dezbaterile publice a fost plasat pe site-ul parlamentului cu 2 ore înainte de începerea lor.
Nu mai vorbesc de expertiza anticorupție care urma să fie atașată alături de acest proiect de lege, despre Congresul Comunităților locale și regionale care la fel trebuiau să dea un aviz acestui proiect”, a precizat consilierul municipal.
Ceban a menționat că dacă se acționa conform tuturor procedurilor legale atunci cei prezenți la dezbaterile de astăzi deputați, consilieri municipali, juriști, experți, jurnaliști, nu era să fie nevoiți să se înghesuie într-un cabinet atât de mic pentru a participa la aceste dezbateri.
„Astăzi la ora 12.00 nici deputații socialiști care sunt membri ai comisiei care organizează aceste dezbateri la moment nu știau că ele urmau să aibă loc”, a declarat socialistul.
Ceban a mai adăugat că liberalii nu prea sunt mulțmiți de faptul că în ultimele două luni în Consiliul Municipal Chișinău se discută probleme care nu au fost abordate ani la rând și se iau decizii care contravin intereselor curupte ale caracatiței liberale din primăria capitalei.
Consilierul a subliniat că socialiștii nu sunt împotriva dezbaterilor care au loc astăzi, doar că era foarte bine dacă acestea erau anunțate din timp astfel ca cei interesați să poată face cunoștință cu proiectul propus de PL, dacă se alegea o încăpere mai mare pentru ca toată lumea să încapă dar și să fie asigurate toate condițiile pentru a vizualiza inclusiv grafic ceea ce se propune.
Totodată președintele fracțiunii PSRM din CMC a mai comunicat că sunt discuții că deja unele comsii au avizat pozitiv acest proiect, iar asta ar însemna că într-o săptămână două se vrea a fi introdus acest proiect de lege pe ordinea de zi a ședințelor plenare.
„Sunt oare aici prezenți toți cei care ar fi vrut să participe la discuții? De ce s-a încercat a ascunde ora și locația acestor dezbateri. De ce dacă se presupune că sunt dezbateri publice, inițial participanții puteau să ajungă în biroul dat doar în baza unui permis eliberat din parte unui deputat în baza unei cereri?”, a întrebat Ceban reprezentanții PL.
În același timp socialistul s-a arătat revoltat de faptul că legea bugetului pentru anului 2016 care este foarte importantă pentru toată societatea nu este examinată încă în comisiile parlamentare dar proiectul liberalilor trece foarte rapid, fără a fi făcut public, „așa cu îi trebuie lui Dorin Chirtoacă și lui Mihai Ghimpu”, a conchis Ion Ceban.
Ulterior reprezentanții Partidului Socialiștilor au părăsit în semn de protest față de încălcarea procedurilor privind organizarea dezbaterilor publice, ședința comisiei parlamentare administrație publică.