[:md]

 

În ciuda faptului că zeci de mii de oameni care au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale la 6 septembrie, au venit cu principala revindecare către autorități – alegeri parlamentare anticipate, organizatorii protestului par să aibă o opinie diferită. Astfel, ieri, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, liderul neoficial al platformei "Demnitate și Adevăr" Andrei Năstase a declarat că "alegerile anticipate nu reprezintă primul punct" din revendicările protestatarilor, relatează Actualități.md.

Această declarație a fost contestată imediat de prezentatoarea emisiunii Natalia Morari. Ea a menționat că în lista revendicărilor înaintată de către cetățeni, anume în punctul unu este specificat despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

La rîndul său Năstase a explicat că alegerile anticipate ar avea sens numai după ce actualii șefi ai instituțiilor de stat vor fi demiși. Cu toate acestea,  cînd anume se va întîmpla acest  lucru și dacă în general se va întîmpla, Năstase nu știe.

Menționăm faptul că astăzi reprezentanții platformei s-au adresat către autorități cu solicitarea de a convoca ședința extraordinară a parlamentului și guvernului, și să aprobe deciziile privind demiterea șefului Băncii Naționale, CNA, CEC, CCA, Procurorului General și încă a unui număr de oficiali de stat. Conducerea țării deocamdată nu a comentat aceste declarații, cu toate acestea, având în vedere faptul că discuțiile de ieri dintre autorități și protestatarii nu s-au terminat cu nimic, cel mai probabil, că și această cerere va rămâne fără răspuns. Acest lucru înseamnă că perspectiva alegerilor anticipate poate fi amânată pentru o perioadă nedeterminată.

Amintim că anterior președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon și-a exprimat presupunerea că activiștii platformei "DA" să nu ducă la bun sfîrșit ideea de alegeri anticipate, pentru că acest lucru nu este profitabil Occidentului. "Vreau să cred că vor ajunge la final cu scopul organizării alegerilor anticipate. Dacă ei nu joacă în mâinile Occidentului, și nu doreasc schimbarea oligarhilor de la guvernare pentru a veni ei însăși la putere, atunci noi toți trebuie să luptăm pentru desfășurarea alegerilor anticipate, care vor decide cum se va diviza puterea în parlament. Dar în ultima vreme, am auzit că mai mulți reprezentanți ai societății civile și a unor ambasade în Republica Moldova se tem de alegeri anticipate, pentru că ei înțeleg că, cel mai probabil la ele vor căștiga partidele de centru-stânga”, a spus Dodon.

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ