[:md]
Sărăcire totală a populaţiei — Calculele preventive relevă ca în prima fază de scumpire a energiei electrice, consumatorii vor trebui să achite adăugător cel puţin 1,25 miliarde lei, majorarea tarifului la gazele naturale va impune consumatorii privaţi şi corporativi să scoată din buzunare adăugător 450,0 milioane lei, luând în considerare consumul anual de gaze naturale de peste 1,55 miliarde m3; iar suma derivată după toate aceste scumpiri la faza a doua ar fi de cel puţin de 2 ori mai mare.
După faza primului an de scumpire există riscul devalorizării masive a monedei naţionale, fapt ce ar provoca un alt lanţ de scumpiri. Majorarea la resursele energetice va provoca disponibilizări la unii agenţi economici, ca afect al majorării preţurilor la producţia şi serviciile lor, fapt ce va reduce volumul lor de vânzări şi respectiv va trage (impune) micşorarea volumelor de producţie.
În viaţa regulatore a economiei protejate se întâmplă lucruri ciudate. Pe piaţa mondială petrolul s-a redus la preţ în ultimii ani cu 50-65%, carburanţii de pe piaţa UE a suferit o scădere bruscă de la 20 la 30%, gazul a suferit o reducere de la 460 USD pentru Republica Moldova la 260 USD ce constituie 57 %.
Nu a existat şi nu există nici un motiv pentru a fi majorate preţurile la gazele naturale. Invers acestea în mod obligatoriu ar trebui să fie scăzute cu cel puţin 25-30% pentru toate categoriile de consumatori, inclusiv agenţii economici.
Efectele scumpirilor la energia electrică şi gazele naturale vor avea un impact extrem de grav asupra populaţiei.
Este cunoscut, conform modelelor econometrice, o majorare de 1% la resursele energetice furnizate consumatorilor, provoacă un lanţ valoric al scumpirilor asupra tuturor produselor şi serviciilor, care derivă din această scumpire. Astfel, consumatorii vor avea de plătit cel puţin de 3 ori pentru majorarea produsă:
1. Tarifele la gaze şi energie electrică vor fi achitate de către consumatorii privaţi.
2. Noile scumpiri vor duce la majorarea tarifului la agentul termic cu cel puţin 35-45%, în funcţie de zona geografică şi nivelul tehnologic de producere al acestuia, totodată va duce la majorarea tarifului la apa caldă cu cel puţin30-35%, va duce la majorarea producerii apei potabile furnizată în fiecare apartament şi către fiecare agent economic cu cel puţin 25-30%, şi, toate acestea vor fi achitate de către consumatorii de servicii comunale.
3. Producătorii moldoveni de mărfuri şi servicii vor majora preţurile la produsele autohtone proporţional majorării tarifelor la energia electrică şi gazul natural, care va majora şi costurile impozitelor la aceste mărfuri şi servicii. Respectiv preţurile de fabricare la mărfurile şi serviciile autohtone ar putea creşte de la 15% la 50%, în funcţie de categoria de produs şi serviciu, care consumă mai mult curent electric sau gaz natural pentru producţia lor.
Schema de majorare la energia electrică, gaze naturale şi alte tipuri de resurse energetice a fost pusă la cale mai mulţi ani în urmă şi este un act din spectacolul regizat din umbră de către persoane venite la putere întâmplător, în anul 2009 după revolta din 7 aprilie a aceluiaşi an. S-a planificat până în cele mai mici detalii, ca după furtul secolului de luna noiembrie 2014, să fie provocată o devalorizare masivă a leului pentru ca să fie motivată menţinerea preţurilor la carburanţi şi alte produse de import, în timp ce acestea înregistrau reduceri masive pe pieţele internaţionale.
Astăzi nu ar exista nicio justificare a majorării tarifelor la energia electrică, gaze naturale şi carburanţi, dacă procesele de administrare publică de nivel guvernamental erau stăpânite corect, Însă odată date în mâinile unor persoane incompetente şi dubioase, acestea favorizează procesele de administrare guvernamentală în folosul propriilor dorinţe de a se îmbogăţi ei şi apropiaţii lor.
Consecinţe sociale periculoase
Toate aceste scumpiri îşi pot lăsa amprentă istorică de lungă durată prin revolte sociale de proporţii imprevizibile. Dacă guvernanţii de la putere nu înţeleg ameninţarea la care este expus statul Republica Moldova, atunci o să-mi permit să le explic.
Cetăţenii au fost jefuiţi mai multe ori, începând cu perioada de la declararea independenţii Moldovei. Ultimul jaf nu poate fi iertat, iar impactul furtului a cel puţin 30 miliarde lei din sistemul bancar, în ultimii ani, este rezultatul tuturor acestor scumpiri, sărăcire a populaţiei şi aruncare a cetăţenilor în bezna incertitudinii, haosului şi sărăcirii profunde şi totale.
Toate evenimentele şi acţiunile care au loc în ultimii doi ani confirmă teza despre faptul că Moldova în realitate este un stat eşuat.
Guvernanţii nu au conştientizat că revoltele sociale pot să-i scoată cu furcile din fotoliile lor de acolo unde se află: Guvern, Parlament, Preşedinţie şi toate celelalte structuri şi instituţii responsabile de justiţie, economie şi protecţie socială.
Aceasta va fi produsul tuturor fenomenelor şi proceselor din ultimii 15 ani. După aceasta acest stat cu numele Republica Moldova ar putea reveni la o funcţionalitate normală ca stat în cel puţin 20-25 de ani, însă sunt prea puţine simptome care indică la aceasta.