[:md]

 

Autoritățile de la Chișinău pare să fi fost duse de nas prin declarația ministrului rus al Energiei, Aleksandr Novak, prin care vorbea despre reducerea cu 30 la sută a gazului pentru Republica Moldova dacă renunță la cooperarea energetică cu Uniunea Europeană.

Astăzi, în presă a apărut un interviu cu Grigorii Karasin, secretarul ministrului de externe din Federaţia Rusă, Serghei Lavrov, unde ne lasă să credem că țara noastră nu va avea gaz mai ieftin.

„Problema gazului, pentru noi este comercială, dar este rezolvată politic. În 2010 fără să se consulte cu partenerii ruşi, Republica Moldova a luat hotărârea să colaboreze cu UE pe probleme energetice. Nu înţeleg la ce se aşteptau colegii moldoveni”, a precizat Karasin, citat de 24h.

Potrivit lui, „Chişinăului îi va fi greu să semneze cu Gazprom un contract de lungă durată de livrare a gazului, până nu va înlătura riscurile ce pasc investiţia rusească, după ce Republica Moldova a acceptat să colaboreze cu UE în domeniul asigurării securităţii energetice (pachetul energetic III)”.

Actualități.md amintește că Ministrul Energeticii din Federaţia Rusă, Alexandr Novak declara recent, că dacă Republica Moldova vrea să obţină o reducere la preţul gazului importat de la Gazprom, ar trebui să renunţe la pachetele energetice europene.

Ulterior, premierul Vlad Filat a declarat că îi va cere Bruxelles-ului amînarea cu patru ani a implementării pachetului energetic.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ