[:md]

 

Aproape o sută de stele căzătoare pe oră vor putea fi văzute pe cer în noaptea de miercuri spre joi, tradiționala ploaie de meteori din august atingînd atunci apogeul, notează Actualități.md.

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea în noaptea de 12 spre 13 august curent punctul maxim de activitate. Momentul va fi foarte uşor de observat pentru că cerul va fi liber, pe 14 august fiind Lună nouă.

Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest tip, are loc în fiecare an, între 17 iulie şi 24 august. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o „perseidă”.
 
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor.
 
În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează praful cosmic prins în nucleul îngheţat şi este eliberat în spaţiu.
 
Fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte, dar este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari.
 
Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea în general între 60 şi maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră.
 
Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea întinşi, un sac de dormit sau un şezlong. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră, scrie mediafax.ro.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ