[:md]
”Schema este foarte bine pusă la punct. Spre exemplu, dacă anul trecut o întreprindere care este privatizată avea un profit destul debun, în anul în care este scoasă la vînzare, venitul acesteia se micşorează considerabil. Este un truc prin care compania se vinde pe nimic, iar statul cîştigă foarte puţini bani. Ulterior, proprietarul o scoate la vînzare şi o vinde destul de bine”, a declarat Negruța.
Expertul economic, Victor Ciobanu afirmă că din cauza acestor scheme, nici misiunea FMI nu vine în politica. ”Politicienii care sunt implicaţi direct în astfel de scheme nu îşi doresc să vină FMI în Moldova, iar din acest caz împiedică venirea misiunii internaţionale. Odată ce vom avea semnat un document de finanţare cu FMI, misiunea va monitoriza atent licitaţiile, şi ei nu doresc să piardă venitul care le curge în buzunar. Acum, o parte din banii miliardului furat se întorc în ţară, însă nu legal, dar prin off-shoruri şi vedem că se privatizează cu o parte din aceşti bani bunurile statului”.
Un alt expert economic, Viorel Gârbu declară că statul a greşit în anii 1990 că nu a reuşit să vândă toate bunurile, lucru ce a dus la crearea monopolului în mai multe instituţii.
”În cazul cînd managerii care au preluat multe întreprinderi de stat erau să fie destul de buni, aceste companii puteau să fie destul de profitabile. Iar la noi s-a greşit pe mai multe segmente. Ca rezultat, politica proastă a statului a dus ca mulţi proprietari ai instituţiilor cumpărate de la stat să creeze monopol pe piaţă”.
Amintim că recent, statul a scos la vînzare încă peste zece întreprinderi. Una dintre acestea este şi ”Aeroport Catering”, despre care presa scrie că ar fi fost cumpărată de oameni apropiaţi lui Ilan Shor, lucru infirmat de acesta. Totodată, Agenţia Proprietăţi Publice a declarat că preţul unei acţiuni a fost stabilit în funcţie de veniturile pe care le-a avut compania anul trecut. Spre exemplu, dacă anul trecut o acţiune la această întreprindere se vindea cu 300 de lei, în acest an, a ajuns să coste doar 130 de lei.