[:md]

 

A rămas doar cu jumătate din numărul de oameni pe care i-a avut şi cu zeci de clădiri părăsite. Este vorba despre oraşul Biruinţa din Sîngerei, care mai este numit şi Cernobîlul Republicii Moldova.

Viaţa localităţii şi-a schimbat cursul, după ce a fost sistată activitatea fabricii de zahăr. Unii oameni spun că tinerii pleacă din localitate deoarece în oraş nu au locuri de muncă.

Totodată, localnicii susțin că orașul Biruința va dispărea de pe hartă dacă unitatea economică din oraș nu-şi va relua activitatea. Primarul din localitate se arată neîncrezător şi spune că nu ştie dacă autorităţile locale ar putea deschide suficiente locuri de muncă în oraş.

Casele părăsite din Biruinţa strică aspectul oraşului, iar responsabilii de gestionarea fondului de locuinţe spun că nu pot face nimic, deoarece o bună parte dintre ele sunt în proprietate privată.

Biruinţa s-a format ca localitate în 1962, când la periferia oraşului s-a deschis cea mai mare fabrică de zahăr din Republica Moldova. În anul 2000 oraşul avea peste 7.000 de locuitori, iar în prezent numărul acestora abia depăşeşte cifra de 3.000 de oameni.

Sursa: Știrilocale.md

ПОДЕЛИТЬСЯ