[:md]
Igor Dodon a ieșit cu un discurs în cadrul conferinţei ştiinţifice „Statul federativ: experienţa internațională şi perspectivele pentru Moldova”, informează Actualități.md.
Liderul PSRM a vorbit despre premisele şi posibilităţile proiectului privind federalizarea Moldovei:
„Moldova nu are o altă alternativă, în afară de federalizare. Pentru a ne convinge de acest fapt, este nevoie să examinăm alte eventuale scenarii. În prezent, am putea evidenţia trei abordări fundamentale a soluţiilor pentru conflictul transnistrean.
Prima abordare – anexarea Transnistriei în calitate de regiune, cu păstrarea statutului de autonomie extinsă. Acest sistem a fost mereu promovat, în cadrul negocierilor, de delegaţiile de la Chişinău, care, după cum vedem, au avut un rezultat egal cu zero.
Cea de-a doua abordare – renunţarea la Transnistria. Din păcate, printre politicienii chişinăuieni există adepţi ai aceste idei, care sînt gata să renunţe la integritatea teritorială a ţării noastre.
Cea de-a treia abordare – federalizarea Moldovei, după exemplul unor alte state moderne, amintite anterior: Belgia, Germania, Elveţia, Luxemburg, Rusia, SUA ş.a. Scenariul ce prevede crearea unei Moldovei Federale ne va asigura păstrarea teritoriilor noastre din perioada RSSM, fiind, totodată, şi modalitatea cea mai realistă şi cea mai realizabilă. Principalii noştri parteneri de politică externă (Bruxelles, Berlin, Moscova, Washington), în repetate rînduri au dat de înţeles că vor accepta ideea privind federalizarea Republicii Moldova. În acest sens există un anumit consens internațional, pe care l-am putea folosi pentru realizarea obiectivului nostru principal. Plus la aceasta, liderii de la Tiraspol sînt mult mai dispuşi să dialogheze atunci cînd este vorba despre federalizarea ţării.
Federalizarea va asigura Moldovei posibilitatea de a-şi institui un control total asupra propriilor frontiere. Poporul nostru va fi reunificat, va redeveni un tot întreg, vor dispărea barierele administrative şi structurile de conducere care se dublează reciproc. Totodată, teritoriul Moldovei din partea stîngă a Nistrului, şi anume Transnistria, în calitate de subiect al federaţiei, îşi va păstra o mare parte de autonomie, plus propriul specific, incluzînd propria simbolică şi reprezentanţă politică.
Trebuie să se ţină cont de faptul că există o sumedenie de factori uzuali, care ar putea prezenta ideea privind federalizarea şi apropierea cu Transnistria dintr-o perspectivă benefică pentru locuitorii malului drept al Nistrului.
Astfel, nu trebuie să uităm că pe malul stîng al Nistrului sînt situate principalele întreprinderi industriale ale ţării noastre, pe cînd malul drept, tradiţional, a fost puternic prin sectorul său agrar. Acum avem o situaţie foarte interesantă. În Transnistria nivelul salariilor şi pensiilor este mai înalt decît pe malul drept al Nistrului, iar calitatea vieţii nu este inferioară celei din Moldova. Deja acum, sute de locuitori ai oraşului Rezina pleacă zilnic la lucru în Rîbniţa, iar copiii din satele moldoveneşti de pe malul drept, unde autorităţile moldoveneşti pro-europene au închis mai multe şcoli, zilnic traversează Nistrul pentru a studia în şcolile din Transnistria.
Pe fundalul investiţiilor de zeci sau sute milioane dolari, care vor avea loc în infrastructura şi economia Transnistriei în următorii cîţiva ani, putem afirma cu certitudine că în următorii ani raioanele din stînga Nistrului se pot transforma într-o „vitrină” frumoasă cu o economie dezvoltată şi cu un nivel decent de trai, care vor ajunge a fi un prilej de invidie din partea mai multor locuitori ai Moldovei de pe malul stîng al Nistrului” a precizat Igor Dodon.