[:md]
Preţul mediu pentru zahărul moldovenesc la pieţele din Chişinău a trecut deja de 13,50 lei kilogramul, iar în magazine a urcat la 16,0 lei, cu 30-35% mai scump decât era în martie-aprilie, relatează Actualități.md.
Dacă preţul mediu la pentru zahărl moldovenesc în perioada ianuarie-mijlocul aprilie 2014 nu depăşea zece lei kilogramul, atunci în prezent a ajuns la 13,50 lei, adică mai scump cu peste 30%.
În reţelele de supermarketuri costul zahărului a urcat la deja la 16 lei. Specialiştii spun că de fapt nu este o scumpire, ci o revenire la costul real al zahărului. Mai ales ţinând cont şi de deprecierea leului faţă de dolar şi alte valute, transmite adevarul.ro.
De exemplu peţul mediu de retail al unui kilogram de zahăr în magazinele din România ajunge la 1,6 dolari, circa 20 de lei. "În primul trimestru al acestui an în Moldova s-au stabilit cele mai mici preţuri din regiune. Dacă preţul mediu pentru zahărul moldovenesc în perioada ianuarie-mijlocul aprilie nu depăşea nouă lei pentru un kilogram, atunci în România şi ţările baltice, acesta constituia 12,15 lei, în Ucraina — 10,85 lei, în Rusia — 11,1 lei, iar în Kazahstan — 12 lei“, declara în aprilie pentru Infotag, directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr (UPZM), Raisa Bejan.
Potrivit producătorilor de zahăr din cauza preţului mic întreprinderile au suportat pierderi de zeci de milioane de lei. Chiar şi după actual scumpire, preţul la zahăr de pe piaţa internă rămâne mai mic decât cel regional.
Pe piaţa zahărului din Republica Moldova activează trei companii: Sudzucker Moldova (fabrici la Drochia şi Făleşti), Magt-Vest (fabrici la Glodeni şi Donduşeni) şi Moldova-Zahar SRL (fabrica de la Cupcini).