Об этом Президент Республики Молдова Игорь Додон заявил в комментарии для “РИА Новости”. Глава молдавского государства также отметил, что последствия от этого решения отразятся на всем энергетическом секторе Молдовы. 

В начале 2009 года (будучи министром экономики и первым вице-премьером) мы уже сталкивались с такой ситуацией. Тогда мы оперативно перешли на мазут для отопления Кишинева и ряд городов, также договорились с украинскими партнерами о поддержании минимального давления в газовых трубопроводов Молдовы“, заявил Додон.

Президент Молдовы также посоветовал правительственной комиссии по чрезвычайным ситуациям собраться в срочном порядке и прорабатывать все возможные сценарии для подготовки оперативных решений чтоб минимизировать потенциальные риски и потери.[:md]Dacă tranzitul gazelor naturale rusești prin Ucraina va fi oprit, aceasta va fi o situație de urgență pentru întregul sector energetic al Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a comentat rezilierea de către „Gazprom“ a contractelor cu „Naftogaz“ din Ucraina privind livrarea și tranzitul gazelor, informează Noi.md.

Șeful statului moldovenesc a scris în rețelele sociale că autoritățile moldovene s-au confruntat deja cu o astfel de situație, la începutul anului 2009, cînd el era ministru al Economiei și prim-viceprim-ministru.

Atunci am trecut rapid la păcură pentru încălzirea Chișinăului și a unui șir de alte orașe și am convenit cu partenerii ucraineni să menținem o presiune minimă în conductele de gaz din Moldova. Cred că Comisia guvernamentală pentru situații de urgență trebuie să se reunească și să analizeze toate scenariile posibile pentru pregătirea deciziilor operaționale, în scopul de a minimiza riscurile și pierderile potențiale“, a spus Igor Dodon.

Anterior, întreprinderea moldo-rusă „Moldovagaz“, comentînd declarația „Gazprom“-ului rusesc privind încetarea contractului cu compania ucraineană „Naftogaz Ucraina“, a subliniat faptul că furnizarea de gaze rusești către consumatorii din Moldova nu se va opri și va fi realizată în volum deplin de către Gazprom, în conformitate cu contractul.

După cum s-a menționat, „Moldovagaz“ SA a semnat anterior cu „Gazprom“ contracte de aprovizionare și tranzit al gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova, care sînt valabile pînă la sfîrșitul anului 2019. În același timp, pe adresa SA „Moldovagaz“ nu a parvenit nicio notificare de la „Gazprom” în ceea ce privește eventuala încetare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova și tranzitul gazelor naturale rusești către țările din Balcani și Turcia, sau despre orice modificare a contractelor existente.

Respectiv, sistemul de gaze din Moldova funcționează în mod normal, iar «Moldovagaz» va continua să furnizeze gaze naturale consumatorilor finali”, se arată în declarația companiei „Moldovagaz”.

ПОДЕЛИТЬСЯ