hjghghgg.jpg

[:md]

Despre aceasta astăzi în cadrul unei conferințe de presă au declarat mai mulți primari, consilieri și președinți de raioane din toată republica, relatează Actualități.md.

În cadrul conferinței primarii și-au exprimat poziția referitor la inițiativa  guvernării privind reforma teritorial-administrativă care presupune lichidarea primăriilor și optimizarea raioanelor. Astfel aceștia se pronunță categoric împotriva acestei reforme și menționează că alegerilor prezidențiale ar putea juca un rol important în acest caz dacă va fi ales candidatul care se opune de asemenea lichidării raioanelor.

Ne îngrijorează faptul că după alegeri se va face optimizarea primăriilor și a raioanelor. Din această cauză ne e frică că vom rămîne și fără oamenii care mai sunt acum prin satele noastre. Aceste reforme de a optimiza școlile, primăriile, spitalele etc, nu sunt atît de bune pentru populație din contra noi trebuie să creăm condiții pentru cetățeni ca ei să ramînă acasă. Ceea ce se întamplă în localitățile noastre în primul  rînd,  este la curent primarul, dacă se vor lichida primăriile cine va avea răspundere pentru cetățeni. Noi vrem ca după alegerile prezidențiale să avem un președinte care va susține administrațiile publice locale dar nu cel care cunoaștem că anterior a optimizat sute de școli prin sate (n.red. Maia Sandu)”, a declarat Mihail Pleșca primarul unei comune din raionul Sîngerei.

Președintele raionului Ocnița a declarat că oamenii nu vor ca raioanele să fie desființate și nu vor ca astfel de reforme să fie implementate. „Noi deja vedem că s-a închis judecătoria din raionul nostru, se încearcă închiderea spitalelor, școlilor și altele. Cum oare un bolnav va putea fi asigrat cu asistență medicală cînd un spital se va afla la 80 km? Ce ține de școli, anul acesta la noi în raion au vrut să închidă 6 școli dar noi ne-am zbătut și am găsit finanțare și ele acuma funcționează”.

Aș vrea ca guvernanții să vină în locul nostru măcar pe o zi și să vadă cum vin bătrînii cu lacrimi în ochi și cer măcar cîteva lemne pentru a se putea încălzi. Reforma cu privire la lichidarea primăriilor va crea un haos în localitățile din țară”, a spus un alt primar.

Dacă Maia Sandu va fi președinte ne dăm seama clar ca ea cu siguranță va pleda pentru aceste reforme întrucît ea a fost cea care a optimizat sute de școli din satele noastre.De aceea chemăm toți alegătorii să facă alegerea corectă pentru un candidat patriot care ține la acest pămînt”, a mai adăugat un alt primar.

Pe 13 noiembrie, vor avea loc alegeri, din cei doi candidați vedem că doar unu  – Igor Dodon este împotriva lichidării raioanelor. Dragi cetățeni, haideți în turul doi să facem o alegere corectă și să votăm pentru Igor Dodon care este un adevărat patriot. Doar un lider precum Dodon va putea spune un ferm nu acestor ferome antipopulare ale guvernanților”, a declarat președintele raionului Basarabeasca  Piotr Pușcari.

 

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ