[:md]
Un bărbat din raionul Orhei s-a îmbolnăvit de holeră. Pacientul purtător de Vibrio cholerae O1 și persoanele care au contactat cu el sunt supravegheate de către medici, relatează Actualități.md.
Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, rezultatelor investigațiilor de laborator și anchetării epidemiologice, inclusiv a lipsei genelor de toxigenitate la persoana infectată s-a constatat ca la moment nu există risc de transmitere epidemică a holerei în rîndul populației, transmite protv.md.
În perioada anilor 2001-2015 în Moldova nu au mai fost înregistrate cazuri de holera, situația epidemiologică menținîndu-se favorabil.
Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale). După o perioadă de incubație între 2-3 zile urmează de obicei trei stadii de evoluare:
1. stadiul de vomitare, fecalele fiind moi cu aspect de orez, apar rar colici
2. stadiul de deshidratare (exicoză), hipotermie apar riduri, față suptă cu oase proeminente
3. stadiul general grav, cu febră, abatere, dezorientare, comă cu erupții cutanate. In cazul complicațiilor apar forme de pneumonie, parotidită și septicemie
S-a observat că persoanele cu grupa „0” sanguină sunt mai predispuși la îmbolnăvire.