[:md]

 

Podoaba capilară este extrem de importantă atît pentru femei cît și pentru bărbați. În Republica Moldova sunt puțini frizeri care fac din această meserie, artă. Mai multe despre cum e să fii frizer ne relatează, Constantin Lesnic.

De ce anume ai ales această meserie?

De șapte ani deja activez în această meserie frumoasă și o activez pentru că îmi place foarte mult. Îmi place să creez, să modelez și să mă joc cu frumosul în adevăratul sens al cuvîntului.

De ce tunzi doar bărbați, e mai usor?

Tunsoarea bărbătească nu e atît de ușoară cum pare. Multi specialiști care tund dame spun că tunsorile bărbătești sunt mai complicate decît cele pentru dame.Cu bărbatul e mult mai usor din punct de vedere a comunicării ”Cum tundem? Așa sau poate așa și gata”.

Ce capacități trebuie să aibă o persoană pentru a deveni un bun frizer?

Întîi de toate comunicarea. Să comunici, să vrei să înțelegi omul  si sa îl poți asculta. E una sa te faci că îl asculți, adică să faci cum vrei tu și alta e să asculți într-adevăr omul, chiar dacă e o idee aberantă. În primul rînd trebuie să îl asculți și să dai dovadă de bunele maniere.

Meseria de frizer îți poate oferi un trai decent în Republica Moldova sau nu?

 Poate să îți ofere dacă ești un specialist bun  care dorește să avanseze și permanent se află în pas cu noile tehnici. Poți să faci mulți bani deschizîndu-ți un salon sau chiar sa ai o clientură numeroasă și variată. Eu cred că această meserie nu este deloc rea și îți poate aduce un venit corespunzător.

Care sunt lucrurile pozitive și negative în această meserie?

Sigur că sunt mai multe pozitive. Dar hai că o să încep cu cele negative pentru că sunt puține. Un lucru negativ e că inhibăm parul. Menționez că  părul bărbaților se inhibă într-o cantitate mult mai mare decît la doamne. Un alt minus este că lucrezi mereu în cosmetică, aici deja depinde de organismul fiecăruia, daca e predispus la alergii. Alte lucruri negative nu văd în această meserie. De lucrurile pozitive pot să spun că sunt o mulțime, începînd de la faptul că este o artă și poți să te afirmi ca un adevărat artist. Așa cum pictorul se afirmă în picturile sale așa și frizerul în lucrările sale, creînd dupa propria imaginație. Plus la toate e o meserie unde lucrezi permanent la cald, în colectiv, ca e prietenos sau nu, deja în dependență. La mine e prietenos, iar asta mă bucură foarte mult.

Din vedete sau oficialități pe cine ai vrea să tunzi?

Pe Guz vroiam să îl tund, dar am înțeles că el s-a tuns deja și astfel s-a dus șansa mea de al tunde pe Guz. Eu sper sa îi crească mai repede părul și să nimerească sub mîinele mele.

Cum se comportă majoritatea bărbaților din Republica Moldova la frizerie, au devenit ei oare mai capricioși ca fetele?

Nu au devenit mai capricioși, totuși am întîlnit și astfel de cazuri. Ceea ce observ eu la moment e că bărbații au mai multă grijă de look-ul lor. Acuma a apărut tendința tunsorii Justin Bieber, pentru că mulți tineri vin cu fotografia lui pentru a-mi arăta cum sa îi tund. Este un lucru îmbucurător că oamenii doresc să schimbe ceva în look-ul lor.

Mergînd pe străzile Chișinăului, ce ai observat, corespunde ținuta barbaților cu tunsoarea lor?

Nu pot să spun că corespunde pentru că văd diferite cazuri. Foarte des văd în costum sportiv, dar cu irokez sau îmbrăcat la patru ace și cu tunsoare anvagardă. Totuși mă bucur că oamenii experimentează chiar dacă cu succes sau nu. Oricum deseori corespunde, adică un oficial și cu o tunsoare clasică sau un chelner cu o tunsoare netradițională.

 La moment care tipuri de tunsori sunt în vogă?

Daca persoana are mai mult de 40 de ani, atunci i se potrivește tunsoarea clasică.Pînă la 40 oamenii au timp de nebunii și pot sa experimenteze mult, începînd de la diferite desene în cap, tatuaje, vopsirea milaj. Plus la toate acuma este o tendință de breton lung, volum sus și breton lăsat peste frunte. Oricum totul merge spre clasic. Totusi, din Europa vine ciclonul avangardului și îmi pare bine că moldovenii noștri se informează și observ că tot mai mulți tind spre o tunsoare de tip anvagard.

 

Mulțumim pentru interviu

ПОДЕЛИТЬСЯ