[:md]
Niciodata nu ne imaginam viata fara muzica, fara dans, fara culorile globului pamintesc dar mai presus de toate fara simturi. Intotdeauna cind simtim ceva placut inchidem ochii pentru a savura placerea si euforia acelei senzatii. Una dintre senzatiile de milioane este atunci cind mincam o bomboana sau o ciocolata dulce. E senzatia copilariei noastre, dar si a batrinetii la fel. Mi-a fost mereu interesant cei care lucreaza la o asemenea fabrica pot sa manince bomboane cit incap in ei? Cu acest gind m-am indreptat la fabrica de dulciuri “Bucuria” pentru a afla care este secretul bucuriei tuturor celor ce gusta din produse. Fiind vreme tirzie am gasit-o aici la sectorul „Meteorit”, pe sefa halei, Livia Clima.
— Citi angajati lucreaza in acest sector?
Aici lucreaza in total 350 de angajati, numarul persoanelor, a lucratorilor se dubleaza in perioada sarbatorilor.
— Ce ne puteti spune despre conditiile de munca?
Acestea se imbunatatesc in fiecare an. Avem un plan dupa care se fac anumite reparatii, infrastructura, ventilatia e nouă. Administratia fabricii atrage o deosebita atentie ca persoanele care lucrează in sectorul de producere sa dispuna de conditiile necesare pentru ca in rezultat toti sa fie multumiti de produsul final.
— Care sunt conditiile de igiena?
La fabrica „Bucuria” condițiile de igienă, securitate si sanatate in munca sunt respectate. Daca depistăm cazuri cind regulile interne sunt incalcate, atunci persoanele implicate sunt pedepsite. Noi monitorizăm intotdeauna cerintele elementare, deoarece avem un nume și nu vrem sa-l discredităm
— Care ar fi factorii de risc la aceasta intreprindere?
Factorii de risc la locul de munca au fost evaluati la patru parametri: chimici, fizici (zgomotul, vibrațiile, microclima, iluminatul), biologici și ergonometrici. Cel mai mult persistă factorul fizic, zgomotul.
— Ce fel de produse gasim la “Bucuria”?
Bomboane, ciocolata, batonase, biscuit, napolitane, zefir, marmelada, iris, drejeuri, caramel, productie pentru diabetic. Marca comercială SA „Bucuria” este cartea de vizită a Moldovei. Este cea mai mare intreprindere moldoveneasca specializata in producerea tuturor tipurilor de produse de cofetarie zaharoase, ciocolatei si produselor de ciocolata.
— Cu ce probleme v-ati confruntat la locul de munca?
Probabil cu totii isi amintesc momentele cind fabrica nu dispunea de zahar, atunci oamenii au plecat acasa pentru ca intreprinderea nu mai lucra din motivul lipsei de zahar. Anul 2011 a fost unul dificil pentru fabrica dar am trecut si peste asta si acuma totul este bine, Slava Domnului! Fabrica de cofetărie "Bucuria" apartine companiei ruse Trade House Valday (66,46%), firmei moldovenesti Legenda si altor aproximativ 4.400 de actionari. Fabrica si-a început activitatea in 1946 si produce mai mult de 250 tipuri de produse de patiserie.
— Unde ajung dulciurile “Bucuria”
Se vorbeşte ca insasi Stalin a comandat un tort la farbrica “Bucuria”. Nu e strain care sa ne viziteze tara fara a pleca acasa cu ceva dulciuri de la “Bucuria”. Acum, “Bucuria” fabrica zilnic cite 27 de tone şi exportă lunar 150 de tone de dulciuri ! Zilnic din Moldova se indreapta “bucurii” spre SUA, Canada, Tările Baltice, Germania, Grecia, Romania, Israel, Cehia, Bulgaria, Bosnia, Ucraina, Iordania si Estonia, tari unde se exporta si sunt aşteptate bomboanele de la “Bucuria”.
— A-ti avut probleme cu oamenii care cumpara bomboane si nu ramin multumiti?
Nu tin minte sa fi fost asemenea lucru, parca bucurosi sunt toti cind se indulcesc de la noi, incercam sa ne facem lucru cit mai professional pentru a fi la nivel si asa cumparatorii nu pot fi dezamagiti.
— De sarbatori, “Bucuria” va ofera premii banesti sau mici bucurii?
De sarbatorile de iarna sau Pasti, mereu ne indulcim si noi, ni se ofera mici placeri pe care le ducem acasa la copii nostri. Nu as putea sa zic ca sunt o mare fana a zaharului, lucrind aici ne tinem satui doar de la miros, dar daca dorim sa gustam ceva nu este o problema.
Multumim pentru interviu
Interviu realizat de Tatar Diana