[:md]

Republica Moldova le întrece la capitolul bogăție doar pe câteva țări din Africa, dar la capitolul „milionari” este la loc de cinste, potrivit Evz.ro.

Moldova este o țară foarte săracă, cu un PIB pe cap de locuitor de 2.203 dolari, se arată întru-un raport anual Global Wealth Report, realizat de Credite Suisse. 
Dintre cele 216 țări studiate de institutul de cercetare al Credit Suisse de la începutul anului 2013, Moldova rămâne printre ultimele țări la capitolul bogăție. Totodată, Moldova are un PIB modest, de 2.962 de dolari pe cap de locuitor. Din raportul ”Global Wealth Report 2013", reiese că populația Moldovei a scăzut considerabil. Dacă, în anul 2000, Moldova avea o populație de 4,6 milioane de oameni, în prezent cifra nu depășește 3,5 milioane. Este în scădere numărul populației apte de muncă.  

Cine ne depășește

Țările vecine ale Moldovei stau mult mai bine la capitolul bogăție și dezvoltare. România are un PIB de 9.071 de dolari pe cap de locuitor, fiind considerată de cercetători drept satisfăcătoare. De două ori mai puțin, dar cu mult mai mult decât Moldova, se prezintă Ucraina, care are un PIB pe cap de locuitor de 4.219 dolari. Chiar și așa, este considerată o țară săracă.

Moldova mai este considerată ca o țară mediu dezvoltată în raport cu topul mondial și cea mai slab dezvoltată din Europa. Majoritatea țărilor cu un nivel de dezvoltare ca al Moldovei sunt Bolivia, Honduras din America de Sud, Papua Noua Guinee din Oceania sau Bhutan din Asia. De asemenea, Moldova le întrece la capitolul bogăție pe alte țări din Africa. Printre acestea sunt Zimbabwe, al cărui PIB este de 844 de dolari pe cap de locuitor, Zambia, cu 1.514 dolari sau Tanzania cu 600 de dolari. În ultimii zece ani, bogăția Moldovei a crescut de 6 ori, de la 444 de dolari la aproximativ 2.900 de dolari.

Moldova printre țările cu milionari

Deși nu a fost printre cele 40 de țări cu cei mai mulți milionari și miliardari din lume, cercetătorii de la Credit Suisse au ținut să menționeze că Moldova este o țară cu mai mulți milionari. „Alte trei țări, care sunt la granița UE și care pot fi identificate în acest registru de milionari sunt Moldova, Ucraina și Bulgaria”, anunță cea de-a doua mare bancă elveţiană.

Datele includ active nefinanciare, precum locuinţele, şi active financiare nete, cum ar fi acțiuni, conturi bancare, obligaţiuni, fonduri de pensii, asigurări. Activele sunt evaluate la valoarea de piaţă în monede locale şi transformate în dolari. Țara cu cei mai mulți milionari sunt Statele Unite, cu 13,2 milioane de persoane, dintre care 326 sunt miliardari, iar alţi 696 se regăsesc în intervalul 500 milioane — 1 miliard de dolari. Pe locul doi se plasează Japonia, cu 2,65 milioane de milionari şi 16 miliardari, urmată de Franţa (2,21 milioane, 17 miliardari), Germania (1,73 milioane, 46 de miliardari), respectiv Marea Britanie (1,52 milioane, 28 de miliardari). Studiul bogăției lumii este singurul studiu care analizează bogăția tuturor 4,7 miliarde de adulți din lume.

 

Cele  mai bogate țări din lume

Cea mai bogată țară din lume este și una dintre cele mai mici state din lume. Luxemburg le detronează la acest capitol pe SUA, Japonia, Germania sau Franța, cu un PIB pe cap de locuitor de 107.480 de dolari și cu o bogăție pe cap de locuitor de 241.695 de dolari. Pe locul doi se clasează Qatar, cu un PIB de 105.062 de dolari. Urmează Norvegia, cu un PIB de 100.114 de dolari. În top 10 se mai găsesc Elveția, Suedia, SUA, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Olanda, Japonia.

 

„Suntem pe locul pe care îl merităm”

Experții economici spun că Moldova își merită pe deplin ultimul loc la capitolul sărăcie. „Economia noastră este la pământ. Atât timp cât PIB-ul rămâne neschimbat, nu avem cum să ne ridicăm în acest clasament. În ultimii 20 de ani, economia noastră a stagnat. Chiar și Albania, care era cu mult mai săracă decât Moldova, ne-a ajuns și ne-a întrecut”, spune Ion Tornea, expert economic la IDIS Viitorul.

Expertul susține că ponderea economiei informale în țările din Europa este de 30%, pe când în Moldova aceasta depășește 50%. „În Moldova există câteva persoane care sunt milionari, iar restul sunt săraci. La noi, lipsește pătura de mijloc. Economia Moldovei se ține pe consum și pe transferurile din străinătate”, adaugă expertul. Potrivit lui Ion Tornea, creșterea economiei depinde de investiții, îndeosebi de cele străine. „Moldova este ultima din Europa în clasamentul privind atragerea investițiilor. Evident că vom fi în urmă și nu avem cum crește fără bani din afară”, încheie Ion Tornea.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ