[:md]
Grădinițele private care activează în municipiul Chișinău nu sunt verificate de organele compentente pentru a vedea care este starea lor, calitatea produselor alimentare, dacă au teren de joacă, sau dacă educatorii sunt competenți. Mai mult ca atât, nu există informație privitor la numărul real al acestor instituții preșcolare particulare, dar și nici cine le eliberează licența de activitate. Declarația a fost făcută astăzi de către directorul general al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport al Consiliului municipal Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, în cadrul ședinței CMC, relatează Actualități.md cu referire la Realitatea.md.
„Sunt grădinițe private făcute în apartamente, nimeni nu verifică cadrele didactice, după ce curricul se ghidează, ce mănâncă acești copii. Noi nu puteam verifica aceste instituții, deoarece nu este nicio lege în acest sens. Am discutat cu responsabilii din cadrul Ministerului Educației și la fel au zis că nu sunt responsabili. De aceea, este decizia părinților unde să-și dea copilul”, a precizat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.
Consilierii CMC s-au revoltat și au accentuat că este obligatoriu ca grădinițele private să fie verificate, iar Direcţia generală educaţie, tineret şi sport al Consiliului municipal Chişinău ar trebui să reacționeze și să întreprindă acțiuni în acest sens.
În altă ordine de idei, Tverdohleb a spus că, în prezent la grădinițile de stat nu sunt locuri suficiente pentru înmatricularea copiilor de vârsta 1-3 ani.
„Pentru această categorie de vârstă ar mai fi necesare vreo 3000 de locuri. Acum nu sunt locuri libere. În prezent sunt 7113 copii, cu vârsta de 1-3 ani, care au solicitat să meargă la grădinița de stat. Ulterior aceștia vor fi repartizați în locul copiilor care pleacă la școală. Există o listă de așteptare. Suntem în căutări de alte soluții mai contemporane. În ceea ce privește copii de la 3 ani, nu avem probleme. Pentru toți există locuri suficiente”, a adăugat Tverdohleb.
Președintele fracțiunii PSRM din CMC Ion Ceban a declarat că situația de fapt este alta, iar numărul copiilor care nu au loc în grădinițile de stat este de fapt mult mai mare.
„Noi avem informația că la moment sunt 16 mii de copii care nu sunt înmatriculați. De aceea, solicit prezentarea copiilor registrelor de evidență a cererilor depuse de părinți care au solicitat înmatriculare din 2013 până în prezent. Personal am fost la direcția raională unde am solicitat acest registru și nu am putut obține. La fel au făcut și colegii mei. Părinții trebuie să aibă acces liber la acest registru pentru a vedea câte locuri sunt disponibile la grădinița solicitată, sau dacă nu sunt, să se reorienteze la alta. Este necesar de elaborat un Registru online care să aibă un sistem elementar unde să fie introdus numărul de locuri disponibile în grădinițe. Totodată, avem informație când părinților li s-a solicitat bani de 2-5 mii de lei pentru ca copilul să fie înmatriculat la o grădiniță de stat", a precizat Ceban.
La rândul său, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a răspuns că Direcția are solicitări în acest sens, sunt create comisii de verificare, dar de fapt banii sunt ceruți de către asociațiile părintești create benevol, iar activitatea lor nu poate fi interzisă.
În acest sens Ion Ceban a menționat că în ultimii 10 ani în Chișinău nu a fost construită nicio grădiniță nouă în timp ce au fost construite blocuri locative cu zeci de mii de apartamente.
“Pe teritoriul grădinițelor se construiesc blocuri de locuit. În toate sectoarele din capitală avem cazuri când teritoriile grădinițelor sunt înstrăinate, și a școlilor la fel.
Doamna director spune că nu se percep taxe la grădinițe. Avem părinți tineri chiar și în rândul consilierilor municipali care confirmă ca taxele se percep. La grădinițe se cer de la părinți bani sub diferite pretexte. Începând de la taxa de înmatriculare, și terminând cu taxa lunară. Tot orașul știe despre acest lucru. Noi trebuie să rezolvăm acest lucru aici în CMC și să nu spunem că aceste taxe se plătesc benevol de către părinți. Sunt unii care pot să le plătească dar sunt dintre cei care nu au de unde dar sunt impuși", a subliniat Ion Ceban.