[:md]
În ultima perioadă tot mai mulți experi români scriu materiale analitice din care se denotă o oarecare frică a țării vecine că în urma venirii unui nou președinte la cârma RM dar mai ales se referă la candidatura liderului PSRM Igor Dodon, România și-ar putea pierde influiența în Moldova.Astfel într-un articol recent, consilierul lui Klaus Iohannis pe problemele românilor din diasporă și Republica Moldova, dar și fostul consilier al președintelui interimar Mihai Ghimpu pe problema integrării RM în UE, politologul român Dan Dungaciu, se arată îngrijorat de faptul că președintele RM ar putea deveni Igor Dodon care susține ideea rezolvării conflictului transnistrean prin federalizare, relatează Actualități.md.
Potrivit politologului român Dan Dungaciu “decizia Curţii Constituţionale din 4 martie privind schimbarea formei de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, de la vot în parlament, la vot direct”, “cu voie sau fără, pune premisele unei noi dezbateri despre „federalizarea” Republicii Moldova”.
Iar intrarea în cursa prezidențială a candidatului socialist Igor Dodon, potrivit lui Dungaciu, înseamnă readucerea în prim plan a temei federalizării.
“În programul Partidului Socialiştilor este scris explicit că federalizarea este „una dintre sarcinile prioritare ale partidului”, iar formula este şi ea explicitată: „o republică federală înseamnă câţiva subiecţi ai federaţiei, înseamnă un Parlament bicameral, format din camera senatului şi camera reprezentanţilor, înseamnă un guvern comun şi un preşedinte ales de întreg poporul ţării”, scrie expertul.
Dungaciu mai menționează că în rezultatul „federalizării” Republicii Moldova, “Transnistria împreună cu Găgăuzia va controla de iure şi de facto politica externă şi de securitate a Chişinăului”.
Totodată expertul a subliniat că “R. Moldova este deja relativ federalizată ţinând seama de modul în care funcţionează autonomia găgăuză”.
În același timp Dungaciu atrage atenția că în caz dacă în RM se va deschide “dosarul federalizării” atunci prezența românească la Chișinău riscă să nu mai fie “vizibilă și palpabilă”.
“Cu cât dosarul federalizării va fi mai acut, cu atât se va răci, fie şi nedeclarat, relaţia bilaterală Bucureşti-Chişinău. Este o condiţie sine qua non ca prezenţa românească, indiferent în ce forme, să nu fie vizibilă şi palpabilă la Chişinău dacă se va purcede la deschiderea dosarului federalizării” scrie politologul român.