[:md]

 

Rusia vrea un regim liberalizat de vize cu UE și presează Bruxellesul să accelereze negocierile. Însă unele state membre rămân reticente în cadrul discuțiilor, ceea ce a fost calificat de Federația Rusă drept “prejudecăți din era Războiului Rece”, potrivit Evz.ro.

Vladimir Cijov, ambasadorul european al Rusiei, a declarat pentru EUobserver că negocierile pentru posibilitatea oficialilor ruși, deținători de „pașapoarte de serviciu”, de a intra în UE progresează și că Rusia a fost de acord să limiteze numărul persoanelor eligibile la cele care dețin pașapoarte biometrice. Însă Cijov notează că în rândul țărilor membre UE încă persistă unele temeri când vine vorba de un regim liberalizat de vize.

„Sunt ridicole și par reminescențe ale Războiului

Rece, ceea ce face restul facilităților prizoniere ale trecutului și creează o neîncredere nedemnă de un veritabil parteneriat strategic”, a declarat Vladimir Cijov. Însă intențiile privind faptul că Rusia vrea să obțină un regim liberalizat de vize în 2014 au devenit oficiale, odată ce adjunctul ministrului de externe, Alexei Meșcov, a declarat pentru RIA Novosti că guvernul vrea să înceapă elaborarea acordului. Oficialul a adăugat că se dorește determinarea Bruxellesului de a începe lucrul la proiect după summitul Rusia-UE, care va avea loc în decembrie. „Începerea negocierilor privind acordul necesită o decizie politică din partea UE”, a adăugat Meșcov.

Antipatii politice pentru Rusia

Fostele state comuniste, atât din Europa de Est, cât și din Uniunea Europeană și-au arătat dezacordul în ceea ce privește propunerea liberalizării regimului de vize. Reconcilierea istorică, fără succes până acum, dintre statele baltice, Polonia sau Finlanda cu Rusia influențează procesul liberalizării vizelor.

Președintele Comitetului Economic și Social European, Henri Malosse, a declarat anterior că o parte din vină îi revine guvernului rus. „Subiectul vizelor este în esență unul politic. Problemele tehnice sunt secundare aici”, a declarat oficialul european. „Grupul scepticilor”, după cum au fost clasificate, de Federația Rusă, statele membre ale UE care arată reticență complică procesul acordării regimului de vize, deoarece Comisia Europeană are nevoie de acordul tuturor statelor membre, cu alte cuvinte un consens este necesar. Însă Cornel Ciurea, expert politic din cadrul IDIS Viitorul, este sigur că Rusia va primi regimul liberalizat de vize, mai mult acest lucru se va întîmpa concomitent cu Republica Moldova.

Răzbunare pentru amenințări

Câțiva oficiali europeni, printre care Jacek Saryusz-Wolski, au declarat că înăsprirea regimului de vize ar putea fi un mecanism de protecție și răspuns la interdicțiile și amenințările Rusiei față de statele din Parteneriatul Estic, printre care și Republica Moldova. „Regimul Liberalizat de vize este un subiect ce ține de relațiile dintre Rusia și UE, un tandem în care Republica Moldova nu se poate implica”, spune expertul. Totodată, acesta afirmă că inițial Rusia dorea să obțină regimul liberalizat de vize fără a fi nevoită să respecte anumite condiții impuse de UE, însă conform acordului, a fost nevoită să se adapteze. „Republica Moldova ar dori să obțină regimul liberalizat de vize înaintea Rusiei, pentru că astfel ar fi mult mai atractivă pentru cetățenii din regiunea transnistreană, deținători ai pașapoartelor biometrice moldovenești”, susține Cornel Ciurea.

Ce așteaptă UE de la Rusia?

Condiţiile impuse de Parlamentul European ca rușii să îndeplinească trei condiții importante: Moscova să ofere garanţii în ceea ce priveşte imbunătăţirea respectării drepturilor omului (în mod special în "hotărârile judecătoreşti motivate politic" luate împotriva liderilor opoziţiei), redarea libertății presei şi retragerea ocupaţiei militare ilegale din Georgia.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ