[:md]
Solutiile ideale in viziunea socialistului Igor Dodon privitor la situatia din Transnistria sunt urmatoarele:
Prioritatea nr.1 a unei guvernări trebuie să fie politica internă, mai exact – integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar readucerea Transnistriei în graniţele fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti este o datorie a politicienilor moldoveni. Orice integrare externă are un rol secundar şi urmează să fie înfăptuită doar după intregirea teritorială definitivă a ţării.
În domeniul politic e necesară participarea politicienilor, experților de pe ambele maluri ale Nistrului la diverse mese rotunde, conferințe și dezbateri comune pe marginea unor probleme actuale, care preocupă cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Apropierea politicienilor va crea premise pentru identificarea unor căi optime pentru soluționarea definitivă a problemei transnistrene.
În domeniul telecomunicațiilor obiectivul este asigurarea unui acces larg al populației de pe ambele maluri ale Nistrului la posturile TV și radio ale Chișinăului și Tiraspolului. În perspectivă se presupune crearea unui spațiu informațional unic, care va oferi un cadru comun şi egal de exprimare pentru toate mass-media și pentru societatea civilă.
În sfera problemelor sociale se impune asigurarea accesului nestingherit al locuitorilor regiunii transnistrene la serviciile de educație și sănătate de pe malul drept.
În domeniul cultural, urmează să fie organizate activități comune ale colectivelor de creație, consolidarea tineretului de pe ambele maluri prin intermediul unor proiecte comune culturale și sportive, implementarea unor practici moderne în politica privind tineretul. Unul din factorii care facilitează apropierea noastră este şi unitatea credinței creștine și a bisericii ortodoxe.
Un subiect aparte este cadrul juridic. Socialistii considera ca un impediment in rezolvarea problemei transnistrene este Legea din iulie 2005 Cu privire la prevederile de bază ale statutului juridicspecial al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria). Aceasta lege urmeaza a fi abrogata sau modificata essential.
Deasemenea, socialistul prevede trei scenarii in relatiile cu regiunea transnistreana.
Primul scenariu – anexarea Transnistriei în calitate de raioane, cu păstrarea statutului de autonomie extinsă. In opinia Socialistilor, această variantă nu poate fi realizata, deoarece majoritatea populaţiei Transnistriei şi elita politică regională nu admit categoric o atare «unire» cu Moldova de pe malul drept al Nistrului. De aceea, acest scenariu nu este real. Deja de 20 de ani batem pasul pe loc, am dorit realizarea acestuia, dar am obţinut doar o degradare a lucrurilor.
Al doilea scenariu – abandonarea Transnistriei. Spre ruşinea noastră, în rîndul politicienilor de la Chişinău există şi astfel de nebuni, care sînt gata să renunţe la integritatea noastră teritorială. Aceasta, în opinia celor din urmă, ne va facilita integrarea în UE, iar mai apoi – şi unirea cu România. Este un scenariu teribil pentru Moldova, de aceea, este inadmisibil şi nu poate fi acceptat pentru dezbateri serioase.
Al treilea scenariu – federalizarea Moldovei. Aceasta va asigura Moldovei posibilitatea de control deplin asupra propriilor hotare, poporul nostru se va reunifica, va deveni un tot integru, vor dispărea frontierele administrative şi dubla conducere, totodată teritoriul Moldovei, amplasat pe malul stîng al Nistrului, şi anume Transnistria îşi va păstra un element important al autonomiei şi specificului său, inclusiv o parte din propria simbolică şi reprezentare politică. Acest scenariu are menirea să restabilească în volum deplin încrederea între cele două maluri ale Nistrului şi să contribuie la realizarea unei integrităţi efective a statului nostru într-o perspectivă îndelungată.