[:md]

 

Abateri la comercializarea medicamentelor în Republica Moldova. Fundaţia Soros-Moldova a prezentat astăzi un raport cu privire la transparenţa şi eficienţa reglementărilor de pe piaţa farmaceutică, iar rezultatele sunt scandaloase.

Potrivit autorilor raportului, prețul medicamentelor pe piaţa R. Moldova este, în unele cazuri, de patru ori mai mare decît cel stabilit de către aprobat de autorităţi.

“Deşi pe piaţă activează un număr important de actori, doar cinci companii controleză piaţa, fiind atestate situaţii cînd o farmacie este aprovizionată în proporție de 78% de la un singur depozit de medicamente”, se conchide în raport.

Autorii studiului au semnalat mai multe abateri, printre care amplasarea farmaciilor conform criteriului demografic. Potrivit politicii de stat în domeniul medicamentului, aceste prevederi se referă doar la farmaciile de stat, însă în realitate normativele de amplasare a farmaciilor sunt impuse şi farmaciilor private. Mai mult, în subordinea Ministerului Sănătăţii activează doar o singură farmacie de stat, amplasată în mun. Chişinău. În acelaşi timp, în mediul rural activează doar 262 farmacii, din cele 981 de farmacii existente în total.

“Încercările de limitare a preţurilor la medicamente exclusiv pe cale administrativă, precum şi intervenţia excesivă a autorităţilor în funcţionarea mecanismelor economiei de piaţă reuşesc doar să condiţioneze majorarea exagerată a preţurilor achitate de consumatorii finali. În acest sens, este propusă înlocuirea acestei practici cu declararea şi înregistrarea liberă a preţurilor de import în Catalogul naţional de preţuri la medicamente“, mai susțin experții.

Raportul a provocat nemulţumirea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Medicamentului. Şeful Agenţiei, Alexandru Coman, susţine că unele date din raport sunt eronate, transmite Publika

ПОДЕЛИТЬСЯ