[:md]

 

Astăzi începe admiterea în instituţiile de învăţământ superior pentru anul de studii 2015-2016. Potrivit Ministerului Educaţiei, peste 7 mii de locuri din totalul celor peste 26 de mii sunt cu finanţare din bugetul de stat, notează Actualități.md.

Cât priveşte studiile de masterat, la 500 de programe pe care le prezintă instituţiile de învăţământ superior din ţară sunt oferite la această etapă circa 9000 de locuri, dintre care 3500 sunt cu finanţare bugetară.

De asemenea, în acest an mai sunt rezervate 325 de locuri bugetare pentru studenţii străini. O cotă specială a fost rezervată pentru candidaţii la admitere din regiunea transnistreană, circa 460 de locuri.

Prima etapă a admiterii la facultate va avea loc până pe 28 iulie curent, rezultatele urmând a fi anunţate două zile mai târziu. Sesiunea suplementară însă va avea loc până pe 31 august.

Totodată, până pe 4 august candidaţii vor trebui să  depună dosarul cu documentele în original la instituţia aleasă, urmând ca până pe 7 august să fie  anunţate rezultatelor finale ale concursului.

La concursul de admitere pot participa deţinătorii diplomei de Bacalaureat, diplomei de studii medii de specialitate ori cei care dispun de un act echivalent de studii în străinătate, recunoscute de  Ministerul Educaţiei.
 
Candidaţii vor putea să se înscrie la mai multe specialităţi concomitent din diverse domenii de la una sau mai multe instituţii de învăţământ superior, dar vor fi înmatriculaţi doar la o specialitate în cadrul unei singure universităţi.
 
La rândul lor, universităţile vor aplica propriul regulament de organizare a admiterii la studii superioare de licenţă, în concordanţă cu misiunea proprie şi strategia instituţiei.
 
Concursul de admitere este unic la locurile cu finanţare bugetară şi la cele prin contract, cu înmatricularea în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri disponibile pentru fiecare specialitate.
 
Înmatricularea în bază de contract se va realiza din rândul candidaţilor la admitere situaţi sub ultimul admis la locurile finanţate de la buget, în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs.
 
Totodată, se va menţine cota de 15% din numărul total de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară pentru anumite categorii defavorizate de candidaţi precum orfanii sau tinerii cu dizabilităţi.
 
În ţară activează 28 de universităţi, dintre care 18 instituţii de stat şi 10 private. La ciclul I din învăţământul superior se realizează formare profesională la 170 de specialităţi.

ПОДЕЛИТЬСЯ