[:md]

 

Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, a expediat in luna octombrie 2013 Adunarii Populare de la Comrat o solicitare, in care propune organizarea unui referendum in autonomie. Referendumul initiat de catre bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, privind determinarea vectorului extern de dezvoltare a Republicii Moldova, este ilegal, a declarase seful Directiei juridice a Aparatului Parlamentului, Ion Creanga. Temeiul juridic de care se conduce Formuzal în organizarea unui pleibescit local sunt: articolul 14 din Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, articolele 51, 58, 68 din statutul Găgăuziei, precum şi articolele 1, 2, 3 şi 4 din Legea referendumului local. 

În baza acestor reglementări, localnicii urmează a fi întrebaţi dacă doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală “Rusia-Belarus-Kazahstanului” sau la spaţiul UE. O altă opţiune care ar dori Mihail Formuzal să fie înaintată vizezază menţinerea unui statut neutru cu posibilitatea  de conservare a relaţiilor de prietenie cu statele din UE, precum şi a Comunităţii Economice Eurasiatice.

Consiliul Municipal Comrat a aprobat crearea a 11 birouri electorale de pe teritoriul orașului pentru desfășurarea referendumului. Consilierii au menționat că referendumul va avea loc, în pofida faptului că instanța de judecată de la Comrat a declarat organizarea referendumului ca fiind neconstituțională, iar Procuratura Generală a Republicii Moldova a intentat un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor și samavolnicie.

Totodată, autoritățile găgăuze sînt chiar dispuse să organizeze colectare de fonduri pentru organizarea pe 2 februarie a două referendumuri. Membrii Consiliului sătesc Cioc-Maidan au susținut în unanimitate această idee, solicitînd conducerii autonomiei să convoace adunarea deputaților de toate nivelele pentru a stabili clar poziția privind desfășurarea referendumului, relatează Gagauzinfo.md.

De referendum se pregătește activ și Ceadîr-Lunga, unde deja a fost constituit un comitet organizatoric și elaborat planul de activități privind organizarea referendumului. Un staff pentru pregătirea celor două referendumuri a fost constituit și în satul Chirsovo.

Mii de persoane – reprezentanţi ai PSRM şi organizaţiilor obşteşti din Moldova, locuitori simpli, s-au adunat zilele trecute în preajma Palatului Culturii din Comrat pentru a spune un ferm „Da” organizării pe data de 2 februarie curent a referendumului în Găgăuzia. În cadrul acestuia locuitorii autonomiei urmează să se pronunţe asupra vectorului de dezvoltare a politicii externe din Republica Moldova, care prevede aderarea Moldovei la Uniunea Vamală „Rusia-Belarus-Kazahstan”. 

Igor Dodon, preşedintele PSRM, prezent la miting, a salutat faptul că anul politic din Moldova începe în Gagauzia, locuitorii căreia întotdeauna au pledat pentru statalitatea Moldovei, împotriva uniunismului, pentru consolidarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Liderul socialiştilor a criticat guvernarea RM pentru faptul că nu consultă populaţia atunci cînd decide calea de dezvoltare a ţării noastre. În acest context, Dodon a remarcat că organizarea unui referendum în Gagauzia va fi  un exemplu pentru autorităţile centrale privind modalitatea de consultare a cetăţenilor ţării înainte de adoptarea unor decizii cruciale ce ţin de vectorul de politică externă şi cel economic.

Potrivit lui Dodon, Partidul Socialiştilor întreprinde toate acţiunile posibile în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi în acest sens, va susţine prin toate căile legale desfăşurarea referendumului în autonimia găgăuză. Liderul PSRM a anunţat că începînd cu 19 ianuarie, în localităţile din UTA Găgăuzia, vor fi create grupe mobile ale membrilor PSRM care vor informa locuitorii autonomiei despre referendumul planificat şi îi vor îndemna să participe la acesta.

Igor Dodon a îndemnat toate forţele din opoziţie să-şi consolideze eforturile în lupta cu actuala Guvernare şi această consolidare să înceapă la Comrat.

În cadrul mitingului toţi vorbitorii au optat pentru organizarea referendumului, iar la finele mitingului a fost aprobată o rezoluţie comună în acest sens. 

Daca unii politicieni sunt pentru referendum, altii iau in zeflemea aceasta decizie a lui Formuzal, ba mai mult o si critica. Astfel, Expertul în drept constituţional, Gheorghe Susarenco, a spus că, potrivit Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), autorităţile locale au competenţe de relaţii externe foarte înguste, iar un referendum cu o asemenea tematică nu ţine de competenţa lor. Expertul a mai spus că un referendum consultativ nu are putere juridică, adică nu este obligatoriu pentru Parlament, dar legislativul poate să ţină cont de opinia poporului. Pina la urma pot sa spun ca rezultatul aproape este vizibil, dupa referendum multe se vor descoperi, as spune ca si Republica Moldova ar avea nevoie de un referendum, atunci oamenii de la tara vor putea alege incotro sa se indrepte tara.

Articol scris de Tatar Diana

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ