[:md]

 

Pe parcusul mai multor zile membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, împreună cu mai mulți cetățeni ai țării protestează în capitală dar și în mai multe raioane ale țării împotriva aprofundării relaţiilor de colaborare dintre Moldova şi NATO.

Sute de protestatari, activişti şi simpatizanţi ai PSRM, au participat la o acţiune de protest „Nu ne trebuie NATO”, care s-a desfăşurat în faţa sediului Centrului de documentare NATO şi a Ambasadei SUA în Moldova, protestînd împotriva aprofundării relaţiilor de colaborare dintre Moldova şi NATO şi a participării ţării noastre la summitul Alianţei Nord-Atlantice.
Protestatarii au scandat în faţa Centrului NATO la Chişinău, și în faţa Ambasadei SUA: “Nu avem nevoie de NATO” “Moldova nu are nevoie de NATO!”, “Stop NATO!”, “Fara bazele NATO!”, “Moldova stat NEUTRU!”.
Participanții la protest au menţionat că participarea delegaţiei moldoveneşti, în frunte cu ministrul Apărării al Moldovei la summitul blocului militar-politic NATO reprezintă nu doar o încălcare a prevederilor Constituţiei RM, ci şi creează tensiuni periculoase în societate care, şi fără asta, este îngrijorată de evoluţia evenimentelor din Ucraina. 

Dragi prieteni am venit astăzi aici la biroul NATO în Republica Moldova ca să aducem la cunoștință și să reamintim  guvernanților că Moldova este un stat neutru! Moldovenii nu vor să participe în bombardamente din Africa, din Libia, Siria, și altele.

Noi nu vrem ca guvernanții noștri să ducă tratative secrete cu această organizație, dacă ei vor să obțină mai multe granturi și împrumuturi datoritor acestor negocieri cu NATO, păi atunci trebuie să știe că cetățenii R.Moldova nu vor ca țara noastră să fie implicată în astfel de organizații. Moldova nu are nevoie de aderarea la blocuri militare, noi am venit să spunem aici că noi suntem cei care decidem ce facem cu țara și nu  ce-i care mai au încă 90 de zile de guvernare. Noi nu dorim să trimitem ostașii moldoveni în Irac, Iran, etc.  Moldova are Constituția sa în care se spune clar că este o țară cu statut neutru”, a declarat secretarul executiv al PSRM, Vlad  Bătrîncea.

Noi știm foarte bine cum NATO a distrus mai multe țări, Iugoslavia, Libia, Siria și alte țări pe care această organizație le-a bombardat și a creat un haos, cum mii de oameni au murit, sau au devenit fugari. Noi vedem ce s-a întîmplat în Afganistan, cum ani de zile acel popor se află în război, și nu mai au parte de pace. Trupele NATO, bombardează fără milă toate statele care nu li se subordonează. Noi nu avem nevoie de militari la noi în țară, pentru ce au venit acești ostași americani aici? Ca să ofere mai multe de instrucțiuni ostașilor noștri? Noi nu avem nevoie de ei!”, a menționat secretaul adjunct al PSRM, Oleg Lipschii.

Totodată deputatul socialist Ion Ceban a declarat că țara noastră nu are nevoie de NATO, pentru că noi suntem o țară pașnică și nu vrem tratate militare cu nimeni.

“Noi nu avem nevoie de NATO în Republica Moldova, nu avem nevoie de baze militare. Luați-vă bagajele și plecați la voi acasă! Nu avem nevoie de soldații NATO care astăzi deja se plimbă prin hotelurile și localurile din Chișinău, noi nu vrem ca copii noștri să meargă la războie, la acțiunile militare organizate de NATO prin Cosovo și alte țări! Moldova fără NATO!”

 “Această organizație care aduce democrația în ghilimele este o organizație periculoasă, si noi nu avem nicio încredere în această instituție. Noi vrem să păstrăm ceea ce este scris în Constituția Republicii Moldova, să ne pastrăm neutralitatea ! Noi nu avem nevoie de NATO, a exclamat avocatul PSRM, Victor Poleacov”.

Ţinînd cont de dependenţa totală a autorităţilor moldoveneşti faţă de SUA şi UE, precum şi de practica luării unor decizii unilaterale, fără a fi consultate cu poporul, aşa cum s-a întîmplat în cazul Acordului de Asociere cu UE, socialiştii şi-au exprimat îngrijorarea că guvernarea ar putea întreprinde noi acţiuni negîndite, orientate spre apropiere de NATO şi, nu-i exclus, de aderare la această structură. Protestatarii au amintit că statutul de neutralitate al Republicii Moldova este consfinţit în Constituţia ţării.

Participanţii la protest au ţinut un minut de reculegere şi au amintit despre vina NATO pentru cele zeci şi sute de mii de victime din rîndul populaţiei paşnice, care au fost făcute în timpul operaţiunilor militare de amploare din ultimii 25 de ani în diferite colțuri ale lumii: în Iugoslavia, Orientul Apropiat şi în alte regiuni ale lumii. Protestatarii sînt de părerea că şi actuala guvernare ucraineană este sprijinită, la fel, de ţările care formează „scheletul” şi principala forţă a NATO, şi anume SUA. Mai mult ca atît, conducerea Ucrainei cheamă deschis NATO să-i asigure de urgență statutul de membră al acestei organizaţii, lucru care îi motivează pe unii politicieni radicali de dreapta din Moldova să facă apeluri de renunţare la statutul de neutralitate al Moldovei.

Ne exprimăm categoric împotriva colaborării dintre Moldova şi NATO. Nu dorim să participăm la această structură, nu dorim să ne jertfim băieţii, militarii noştri, tinerii noştri. Ne pronunţăm pentru pace şi linişte! Ce fac soldaţii ţărilor străine, membre ale NATO, în capitala moldovenească? Nu au ce face în ţara noastră, într-o ţară, în care neutralitatea şi neparticiparea la orice blocuri militar-politice sînt nişte prevederi consfinţite prin Constituţie”, a adăugat în discursul său deputatul Parlamentului, socialistul Ion Ceban.

Totodată acțiuni de protest au avut loc la Bălți și la Comrat. La miting, poporul Găgăuziei s-a pronunțat categoric împotriva apropierii active a Republicii Moldova cu NATO și participarea oficialilor din Moldova la summit-ul NATO. De asemenea, la pichetul de la Comrat a fost present și liderul formațiunii politice Igor Dodon, care a remarcat că Republica Moldova este un stat neutru și așa ar trebui să rămână pînă cînd cetățenii decid altfel.

"Republica Moldova este o țară pașnică,  și noi nu vrem ca soldații noștri să fie trimiși la diverse exerciții militare.

Conducerea actuală a adus Moldova la punctul critic, iar acum din nou încep să poarte discuții cu NATO. Moldova are o Constituție care prevede în mod clar statutul de neutralitate a statului nostru.

Noi nu vrem ca soldații noștri să fie trimiși în Irak, Siria, Libia sau în altă parte. Noi vrem pace în Moldova noastră ", a declarat la mitingul de la Comrat liderul PSRM Igor Dodon.

Consilierul socialist Alexandru Nesterov s-a declarat absolut împotriva faptului ca soldații moldoveni să ia parte la misiunea NATO în străinătate.

"Dorim ca întreaga comunitate, toți partenerii noștri internaționali să știe-cetățenii din Republica Moldova sunt pentru un stat neutru, anti-NATO, anti-război. În articolul 11 din Constituția Republicii Moldova este prevăzut: Republica Moldova își declară neutralitatea sa permanentă, iar noi, poporul din Republica Moldova trebuie să facem totul pentru ca autoritățile să nu uite că noi suntem un stat neutru", a rezumat socialistul.

Precizăm că la data de 4-5 septembrie în Newport (Marea Britanie), a avut loc summit-ul NATO. Principalele subiecte ale sale sunt situația din Afganistan și criza din Ucraina. Care dintre aceste teme este direct legată de Republica Moldova — rămâne un mister.

Menționăm că Articolul 11 din Constituția Republicii Moldova prevede:
Republica Moldova, stat neutru

(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ