[:md]

" Dacă Chișinăul oficial de astăzi continuă să urmeze orbește gusturile vestice, ignorând aspirațiile regiunilor, grupurilor etnice și populației majoritară, atunci pe noi probabil ne așteaptă destructurarea și pierderea statalității", — a declarat liderul Partidului Socialist.

 

Igor Dodon: “Moldova nu trebuie să repete greșelile altora”.

 

Pentru a preveni un astfel de scenariu, Igor Dodon, a prezentat patru puncte de reper.  În aceste puncte este explicat în mod clar ce măsuri sunt necesare pentru ca în țara noastră, să nu se repete aceeași situație ca în Ucraina.

 

Deci , cel mai important lucru  care trebuie de făcut acum în Republica Moldova, este consultarea cu poporul. Cu alte cuvinte, este vorba de un referendum național privind vectorul geopolitic al Republicii Moldova, care ar permite tuturor cetățenilor țării, tuturor regiunilor, tuturor grupurilor etnice, și mai ales autorităților să înțeleagă care este dorința poporului.

 

" Pentru  a împăca cetățenii țării noastre cu privire spre un viitor comun, este necesar ca cetățenii să se exprime la referendum, și în urma distribuirii de voturi, să înțeleagă complexitatea situației. Doar în astfel de modalitate se pot înconjura unele colțuri ascuțite din politica noastră internă și externă ", — a declarat liderul de PSRM.

Al doilea punct al viziunii noastre este încadrarea în discuții naționale și internaționale a proiectului de federalizare a Republicii Moldova, lansat de socialiști în toamna anului trecut. Ideea federalizării este tot mai des solicitată în diferite regiuni ale lumii unde există conflicte teritoriale și etnice . Iarăși, Ucraina, în acest sens, ar fi un exemplu bun. Dar acum, probabil, pentru Ucraina decizia de federalizare este deja tardivă.

 

"La fel ca și în cazul Republicii Moldova, noi nu ne-am mușcat coatele, că nu am reușit la timp să creăm o Moldova Federativă. De fapt noi déjà am  pierdut Transnistria, Doamne ferește, s-ar putea pierde și Găgăuzia cu Taraclia, s-ar putea isca probleme  serioase cu regiunea de nord . De aceea, eu cred că ideea de federalizare ar trebui să fie discutată la toate forumurile serioase privind problemele etnice și teritoriale ale țării noastre, și sper că la această conferință, experții se  vor referi la această problemă. Astăzi,  încă nu este prea târziu pentru a rezolva această problemă o dată pentru totdeauna ", — a spus Igor Dodon .

 

Al treilea punct se referă la statutul limbii ruse și adoptarea legislației privind limbile regionale. Numai în acest fel, după părerea lui Dodon se poate scuti tensiunea din societate, pentru a obține un consens național, pentru a uni tara, inclusiv pe ambele maluri ale Nistrului. Pentru a atinge acest țel, grupul parlamentar socialist déjà a  pregătit un proiect de lege relevant cu privire la limbile regionale, pe  care în curând intenționează să-l promoveze la nivel legislativ.

 

" Să vedem cum acest proiect va fi votat de comuniști și democrați, care invită la concertele din Chișinău vedete fosrte scumpe din Rusia, dar cînd vine vorba de acțiuni concrete dau înapoi ", — a declarat liderul socialiștilor.

Al patrulea punct și cel din urmă, este deosebit de important în formarea politicii naționale corecte — necesitatea de a pune în aplicare în școli în loc de curs de Istorie a Românilor, cursul de Istorie a Moldovei.

 

" Suntem romînizați fără rușine , cu scopul de a ne trasnforma în niște corcituri a națiunii române. Pe noi încearcă să ne facă mancurți, adică oameni care nu-și amintesc rădăcinile lor, care au  pierdut legătura cu istoria sa. Simultan  înflorește și rusofobia. Toate complexele, fobiile  și ura românilor față de Rusia și ruși,  încercearcă să o insufle oamenilor noștri din Republica Moldova. Parțial din acest motiv au apărut  și conflicte pe motive etnice și culturale. Nepoții foștilor  legionari fasciști au infectat oamenii noștri cu virusul urii neo- naziste. Un rol important în aceasta a jucat predarea în școli a Istoriei românilor, care bulversează viziunea copiilor noștri despre trecut ", — a spus Igor Dodon .

 

Țîrdea: Kremlinul, dezamăgit de comuniști, mizează pe Dodon

 

„Dacă pînă în anul 2009 Rusia în mare parte miza pe PCRM, acum, posibil, este vorba despre susținerea a două coloane. Presupun că Putin așa și nu-i poate ierta lui Voronin eșecul „planului Kozak” și semnarea planului UE-RM. Partidul care mergea în alegeri cu sloganul integrării în Uniunea Vamală s-a întors la 180 de grade și a semnat acest document. Apoi a urmat blocada economică a Transnistriei, planul cu NATO, aplicațiile militare comune cu acest bloc. Toate acestea l-au lezat foarte serios pe Putin. În statutul comuniștilor pînă acum este stipulat că PCRM este un partid de tip european, iar în noile programe se menționează că formațiunea trebuie să se orienteze atît spre UE, cît și spre Uniunea Vamală. Acest fapt stîrnește îngrijorare din partea Moscovei, care nu exclude că Voronin iarăși va juca pe două terenuri. În baza acestor considerente, Kremlinul mizează pe socialiști, deoarece aceștia se orientează foarte clar spre Uniunea Vamală și nu cochetează sau flirtează în niciun fel cu Europa. Spre deosebire de alte partide de stînga, PCRM înregistrează o creștere dinamică a ratingului.

Astfel, Fondul Opiniei Publice le oferă 6,7%, iar Asociația Sociologilor și Demografilor – 6,5%. Toate acestea i-au făcut pe ruși să se uite mai atent spre socialiști și să-i susțină, iar comuniștii vor accede în Parlament și singuri. Se poate observa că Dodon pleacă cu regularitate la Moscova, unde se întîlnește ba cu Narîșkin, ba cu Glaziev, ba cu Gref. Un gest în acest sens din partea Moscovei a fost și faptul că acțiunea organizată pe 1 mai la Chișinău de Igor Dodon a fost susținută personal de deputatul Dumei de Stat Oleg Paholkov”, a adăugat Bogdan Țîrdea.
 

Expertul rus de la Institutul Internațional pentru Studii Politice-Umanitare, Volodimir Bruter ridicat problema vectorului RM și  promisiunilor înaintea alegerilor făcute de PCRM .

 

" Îmi amintesc că  în perioada 2001-2009 la cîrma Moldovei au fost comuniștii.  Care au promis să se  integreze la  Est , și să  rezolve problema minorităților naționale, ei în general au făcut foarte multe promisiuni.  Dintre toate promisiunile făcute de PCRM au fost făcute doar 5 % , și acelea într-o manieră stîngace.

 

În alt moment  atunci când au plecat de la putere, a devenit clar că nu a existat nici un cadru legal care să stee la baza acestor probleme. Partidul în esență, nu a adoptat nimic nou.

 

În ceea ce privește referendumul privind aderarea la Uniunea Vamală,  Voronin  a avut  10 ani la dispoziție pentru a organiza acest referendum — în cazul în care el a vrut , dar nuștiu de ce nu s-a petrecut.

Înseamnă că nu și-au dorit asta atît de mult, au  făcut presiuni puține, și nu a fost sufficient de activă alegerea.  Alte opțiuni politica nu le cunoaște.  Autoritatea nu este obligat să meargă la toate ofertele societății doar că ea este  și puterea. Ea are dreptul de a lua decizii, de aceea este și aleasă" — a precizat expertul.

De ce unionistilor le este frica de Igor Dodon?

“Retorica antieuropeană și antiromânească a lui Dodon nu mai este atât de inofensivă și place unei anumite părți a societății, în primul rând, minorităților naționale care cred că în ultimul timp comuniștii au devenit „prea cuminți” și „toleranți” față de cursul proeuropean al actualei guvernări”, relatează editorialistul Constantin Tănase într-o postare recentă.

Totodată Tănase a menționat că dacă guvernarea nu va putea convinge societatea de necesitatea continuării actualului curs, liderul socialiștilor Igor Dodon cu sigurață va trece pragul electoral.

“De ce creditez cu șanse electorale gruparea extremistă a lui Dodon? Pentru că azi Dodon vorbește mai clar decât Voronin și promite ceea ce Voronin nu promite:

Prima teză: organizarea unui referendum național privind vectorul politic extern al RM.

A doua: federalizarea RM.

A treia: declararea limbii ruse drept limbă oficială (de stat) a RM.

A patra: introducerea în școli a cursului de Istorie a Moldovei, în locul cursului „străin și dușmănos” de Istorie a românilor”.

Potrivit editorialistului asemenea teze ar putea fi atractive pentru unii alegători, astfel oferind socialiștilor anumite șanse de a accede în Parlament la viitoarele alegeri. Mai cu seamă pe Tănase îl sperie faptul că ajunși în organul legislativ Partidul Socialiștilor s-ar putea alia cu comuniștii, ceea ce ar fi fatal pentru conducerea actuală.

 Reprezentanții guvernului actual au început în grabă să se pregătească pentru alegeri

Partidul Liberal după democrați și liberal-democraț,i a început să se pregătească în mod activ pentru viitoarele alegeri.

Astfel, liberalii au închiriat celebrul stadion “Pebiscito” în orașul italian Padova, pentru a da un concert de zile mari pentru diaspora moldovenească.

Invitatii speciali ai evenimentului  vor fi Ghimpu, Chirtoacă și Șalaru, dar și mai mulți artiști autohtoni.

Organizatorii au chemat cetățenii Republicii Moldova, cu sediul în Italia, cu sloganul: ". Vino la noi, pentru a asculta muzica buna,și a întîlni oameni frumoși".

ПОДЕЛИТЬСЯ