[:md]

 

Moldova primeşte tot mai mulţi străini. Numărul celor care vor să locuiască în ţara noastră a crescut de aproape patru ori într-un an. Potrivit datelor Biroului Migraţie şi Azil, anul trecut, au fost depuse 274 de cereri, faţă de 72 de solicitări, înregistrate în 2013. Mulți dintre refugiaţi sunt adăpostiţi temporar la Centrul de Cazare a Solicitanților de Azil din Chișinău, notează Actualități.md.

Tatiana Zadirenko are 27 de ani și a venit în Moldova din Donețk, acum un an, împreună cu soțul și copilul lor. Familia a fugit din calea războiului din estul Ucrainei. Şi-au găsit adăpost temporar la Centrul de Cazare a Solicitanților de Azil din Capitală. Peste două săptămâni, însă, ei vor fi nevoiţi să-l părăsească.

Doar soțul lucrează. Are un salariu mic și nu ne ajunge. Primeşte cel mult 4000 de lei pe lună. Iată în așa condiții trăim cu un copil mic. Este greu, desigur. Va trebui să luăm în chirie o locuință. Nu știu cum vom trăi”, a comunicat refugiată din Donețk, Ucraina, Tatiana Zadirenko.

În acelaşi centru l-am întâlnit și pe Amaiak Martirosian, care a venit din Armenia.

Rog autoritățile din țară să ne ajute dacă au posibilitatea. Există familii care nu au unde sta. În curând, vor fi nevoiţi să ia locuinţe în chirie”, a comentat refugiatul din Erevan, Armenia, Amaiak Martirosian.

Refugiații beneficiază de o idemnizaţie lunară de 635 de lei, timp de jumătate de an.

Li se oferă cazare gratuită, lenjerie, bucătăria unde își pot prepara mâncarea, sala de sport, sala de lectură, calculator –unde pot luat legătura cu casa, cu cei apropiați”, a informat angajata Centrului de Cazare a Solicitanților de Azil, Aliona Tofan.

Potrivit datelor oficiale, în Moldova sunt înregistraţi peste 600 de refugiaţi. Jumătate dintre ei sunt din Siria, 132 – din Ucraina, iar ceilalţi au venit din Sri Lanka, Afganistan sau Pakistan.

Aceste cifre care le-am numit, Siria şi Ucraina nu sunt relevante ca persoane fugite din ţările lor, deoarece de când s-a început conflictul în aceste ţări fug şi se legalizează în alt mod, vin la studii, se căsătoresc, vin la soţii. În ultimul timp, văd că vin cereri din Irak, aceeaşi zonă afectată, ţară vecină cu Siria”.

Datele oficiale mai arată că, în primele opt luni ale acestui an, peste 200 de străini au cerut azil în ţara noastră.

ПОДЕЛИТЬСЯ