[:md]
Astăzi, 28 octombrie, în cadrul ședinței comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon l-a luat la întrebări pe ministrul Finanțelor Anatol Arapu în timp ce acesta își prezenta raportul privind bugetul de stat, relatează Actualități.md.
Dodon a remarcat că în primele 9 luni ale anului curent nu au fost finanțate principalele sectoare care necesită finanțare în mod urgent.
“Din informațiile care dispunem noi și care au fost prezentate, în principiu prima întrebare trebuia să fie executarea bugetului pentru primele 9 luni ale anului. Noi vedem că nu sunt executate nu sunt finanțate 5 miliarde și 286 milioane de lei pe 9 luni – dintre care în învățămînt nu sunt finanțate 875 de milioane de lei , în sănătate 420 de milionane lei, în agricultură 748 milioane lei, și în transport 1,1 miliarde lei. Astea sunt cifrele principale care de fapt ne arată că în 9 luni ale anului curent nu au fost finanțate principalele sectoare care trebuie să fie finanțate în mod urgent”, a declarat Dodon.
De asemenea politicianul a menționat că din informațiile prezentate de către Arapu pînă la sfîrșitul anului comparativ cu 31 august, Ministerul Finanțelor planifică majorarea datoriei externe cu 142 de milioane de dolari, însă nu este clar din ce surse.
În același timp Dodon s-a arătat interesat de faptul că datoria internă a statului, reprezentată de furtul celor 14 miliarde de dolari nu este reflectată în bugetul pentru anul curent.
“Datoria internă acele 14 miliarde de lei, care au fost garantate de guvern pe parcursul anului trecut și anului curent. 10, 5 miliarde anul trecut și 3,5 anul curent sunt 14 miliarde de lei garantate prin hotărîri de Guvern secrete față de Banca Națională. Am văzut că în rectificarea bugetului d-stră nu veniți cu niciun fel de prevederi referitor la aceste datorii. 14 miliarde de lei care în timpul apropiat, în bugetul anului 2016 trebuie să-și găsească reflectare. Ne interesează toate aceste 14 miliarde de ce nu sunt reflectate anul acesta, și dacă vor fi reflectate care vor fi costurile bugetului de stat pentru deservirea acestei datorii.
Adică guvernul a garantat cu 0,1% și Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au luat creditele cu 0,1% și cetățenii vor plăti 5%.Dacă va fi 5% e foarte mult, dar dacă va fi la rata de piață, acuma e 23 de % din valoare de stat. Adică dacă nu veți ajunge la un numitor comun cu FMI și cu Banca Națională atunci este riscul ca dobînda de bază de deservire, va fi peste 20%. Iar 20 la sută din 14 miliarde anual este aproape 3 miliarde de lei înafară de suma de bază”, s-a adresat Dodon către Arapu.
Ministrul Finanțelor a răspuns că “cifra de 5% a fost agreată și de către Banca Națională și de către FMI ca dobîndă la acest împrumut sau la acest de pachet de hîrtii de valoare de stat emis în adresa BNM”.
În acest sens Dodon a întrebat ministrul de ce nu s-a agreat dobînda de 0,1% așa cum au fost acordate acești bani băncilor comerciale.
Arapu a declarat că băncilor li s-a acordat creditele de către Banca Națională și ministerul Finanțelor nu controlează acest proces.
“D-stră ca guvern ați acordat garanții pentru aceste trei bănci de unde s-au furat banii cu 0,1% și acuma d-stră sunteți gata să puneți pe seama cetățenilor 5%, înafară de banii care s-au furat, 5% anual. 600 de milioane de lei anual înafară de 14 miliarde de lei care trebuie întoarse din contul fiecărui cetățean prin impozite. Aceasta este problema”, a conchis Igor Dodon.