[:md]

 

Într-un interviu pentru postul de televiziune "Rossia-24" președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu cîteva concluzii referitoare la un an de la Asocierea Moldovei cu Uniunea Europeană, relatează Actualități.md.

Dodon a amintit că, spre deosebire de țara vecină Ucraina, care s-a abținut temporar de la semnarea acordului politic, autoritățile moldovenești și-au luat angajamente față de UE, atît în plan economic, cît și politic. "Promisiuni au fost foarte multe: și creștere economică și investiții și majorarea exportului, noi credite și granturi", a menționat el.

Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit a fi altfel. "Exporturile moldovenești, în general, au scăzut cu 13%. Am deschis piața pentru mărfurile europene, iar produsele noastre au devenit aproape non-competitive. Nu avem acces la piața europeană, pentru că acolo nu au crescut exporturile, dar am pierdut piața rusă — exporturile către Rusia au scăzut cu 50%. În doar cîteva luni, aproape toți agenții economici din Republica Moldova au ajuns în pragul falimentului", a subliniat el.

Dodon a menționat că, în ciuda promisiunilor, investițiile nu numai că nu au crescut, dar au scăzut cu 20%. Nu au văzut cetățenii nici lupta împotriva corupției. În același timp, chiar în momentul "implementării" Acordului de Asociere cu UE, autoritățile din țară "au reușit să fure un miliard de dolari din sistemul bancar".

"Au promis că vom trăi mai bine, că va fi mai vesel dar, în realitate, țara a devenit mai săracă. Oamenii au început să înțeleagă că integrarea europeană — nu este la fel cum le-a fost prezentată. Că acel "morcov", pe care cetățenii l-au sădit în UE, nu a dat roade. Dacă în urmă cu cinci ani, ideea de integrare europeană a Moldovei era susținută de 60-70% din populație, în prezent acest număr nu depășește 35%. Încrederea oamenilor în integrarea europeană a scăzut foarte serios. Și încrederea în partidele de guvernămînt, de asemenea", a conchis Dodon.

ПОДЕЛИТЬСЯ