cehov.jpg

[:md]

 

Cîțiva tineri din capitală au creat un grup de inițiativă care și-a propus să reamenajeze și să revitalizeze Scuarul Teatrului “Cehov” astfel încât oamenii poată trece prin acea zonă și să se odihnească un pic, relatează Actualități.md. 

Inițiatorii spun că orașul Chișinău este un oraș frumos. Dar frumusețea lui este ascunsă după indiferența noastră față de spațiile publice. Orașele au nevoie de spații publice în care oamenii să se întâlnească, să interacționeze sau pur și simplu să se odihnească, spații care creează siguranță și confort. În Chișinău, confortul se termină în pragul casei sau localului nostru preferat. Spațiile publice urbane degradează, iar oamenii devin tot mai îndepărtați de propriul oraș.

Primăria nu prea are timp să se ocupe de aceste spații, așa că un grup de inițiativă și-a propus să reamenajeze un scuar din centru orașului pentru a-l face mai atractiv pentru locuitorii și oaspeții capitalei.

Noi vrem să transformăm acest spațiu în unul pentru oameni. Dacă chișinăuienii și oaspeții orașului vor alege să petreacă clipele lor de liniște și fericire în acest loc (să citească, să creeze, să comunice, să iubească, să facă poze, să filmeze spoturi, să cânte și să danseze) – să știți că scopul nostru a fost realizat.

Scuarul Cehov – potențial de atracție maximă

Acest scuar este amplasat chiar în centrul orașului, la intersecția străzilor Mitropolit Varlaam cu Vlaicu Pârcălab. Lângă hotele, centre comerciale, cafenele, o universitate și la câțiva pași de parcul Catedralei: o zonă  de maximă atracție pentru chișinăuieni, dar mai ales pentru străini (turiști, oameni de afaceri, diplomați). În această zonă, zilnic, circulă între 5 și 10 mii de pietoni. Dar rar cine intră în acest spațiu. Și mai puțini sunt cei care se opresc acolo.

Acest scuar este un spațiu gol și urât. El nu folosește absolut la nimic, în afară de loc pentru veceu pentru câini și pisici. Din cauza mașinilor parcate și a trotuarului spart, pietonii sunt nevoiți să meargă în zigzag sau să iasă pe carosabil. Iar dacă ești cu cărucior pentru copii sau în scaun cu rotile nu ai nicio șansă să treci prin zonă.

În afară de parcări, tufari și gunoi, scuarul Cehov mai are o problemă: lipsa utilităților. Cel mai mult se simte lipsa iluminatului și a locurilor pentru așezat.

Recent, am format un grup de inițiativă care și-a propus să reamenajeze și să revitalizeze această zonă urbană astfel încât oamenii să treacă prin scuar și, poate, să se oprească acolo.  Pentru că oamenii au nevoie de spații frumoase.

Amplasarea băncilor, a felinarelor, repararea și amenajarea trotuarelor și a trecerilor pietonale – sunt lucruri foarte simple, care fac spațiul public mai confortabil și mai sigur.  Când apare o infrastructură pietonală normală, oamenii încep a merge pe jos. Acolo unde totul e plin de mașini și nu ai unde te așeza, pietonii nu au ce face. Iar orașul fără pietoni este un oraș lipsit de viață.

Probleme și soluții

Pentru prima etapă ne propunem să amenajăm câteva bănci, urne pentru gunoi, iluminare și să facem o curățenie generală. De asemenea vrem să organizăm aici o zonă de wi-fi gratuit.

Costurile aproximative pentru aceasta au fost estimate la 15,000 de dolari. Cu acești bani am putea procura un mobilier urban de calitate, am putea acoperi costurile lucrărilor de amenajare și alte cheltuieli curente. Banii vrem să îi adunăm de la chișinăuieni, în cadrul unei campanii de crowdfunding, dar și de la eventuali sponsori și parteneri.

Mai multe detalii despre proiect și despre dezvoltarea acestuia puteți găsi pe pagina de facebook.

Lucrări de amenajare:

1) Curățirea copacilor și reabilitarea gazonului

2) Plombarea și reabilitarea trotuarului

3) Amenajarea trecerilor pietonale la nivel cu trotuarul

4) Proiectarea și instalarea rețelei de iluminare

Dotarea cu utilități:

1) Bănci cu spetează — 5 buc.

2) Bănci fără spetează — 4 buc. 

3) Coș pentru gunoi — 6 buc.

4) Felinare — 7 buc.

5) Panou informativ — 1 buc.

6) Stîlpi decorativi de delimitare — 77 buc

De asemenea vor fi amenjate o sere de utilități cum ar fi zonă cu wifi gratuit, parcare pentru biciclete,  little free library, etc. 

ПОДЕЛИТЬСЯ