[:md]
Astăzi, 18 iulie în cadrul unei conferințe de presă, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, şi Zinaida Greceanîi, ex-prim-ministru al RM, au prezentat principalele teze ale Programului de dezvoltare economică a Republicii Moldova pe termen mediu şi lung, informează Actualități.md.
Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon, a ținut să descrie cîteva din tezele pe care le conține programul de dezvoltare social-economică a Moldovei.
“Noi am hotărît astăzi să petrecem această conferință de presă, pentru că este și sfîrșitul sesiunii parlamentare. După aceasta va fi o perioadă utilă de o lună o lună jumate cînd vom organiza discuții publice asupra documentului pe cxare îl vom prezenta acum. Din start vreau să vă spun că acest program a fost elaborate pe parcursul ultimelor cel puțin zece luni. Acest grup de experți în frunte cu ex-priministrul Doamna Greceanîii este compus din următorii experți:
Domnul Golovatiuc, doamna Gorelova Elena, domnul Poisic Mihail și domnul Roșco care de aseamenea este specialist în unul din sectoarele incluse în acest program.
Ne-am pus drept obiectiv să încercăm să ne clarifică totuși ce s-a întîmplat în toți cei peste 20 de ani de dezvoltare a R. Moldova. Am făcut o analiză detaliată, care sînt cauzele că RM, la nivel economic, social, se află într-o stare mult mai proastă față de vecinii săi din regiuni. Am ajuns la unele concluzii destul de interesante:
Pe parcursul ultimilor 20 de ani de fapt în R.Moldova consecvent nu s-au luat în calcule unele elemente care de fapt au dus la degradare esențială a situației economice și sociale. Astfel vreau să vă spun că noi acuma nu am ajuns nici la o treime din potențialul economic-social al Moldovei de la sfîrșitul perioadei sovietice din anii 1989-1990. Am avut diferite etape de dezvoltare a Moldovei, am avut etapa anilor 90 cînd am distrus industria am distrus agricultura, privatizarea prin fondurile investiționale, ruinarea agriculturii prin așa numitele „reforme pămînt”. Am avut etape în anii 2000 cînd am avut posibilitatea să creăm o nouă paradigmă de creștere economică. Posibilități am avut și în ultimii 5 ani, deoarece în ultimii cinci ani RM a avut o susținere enormă din partea structurilor europene și fondurilor internaționale. Însă cu regret pradigma de dezvoltare a RM nu a fost schimbată.
Cu regret la această etapă putem vorbi de peste 700 de mii de pensionari și veterani în RM, și doar 550-600 de mii locuri de muncă, adică oamenii care muncesc și plătesc salarii. Dacă continuăm tot așa Moldova nu va supraviețui. În cîțiva ani va deveni deja o problemă majoră, bugetul asigurărilor sociale, achitarea pensiilor, acumularea banilor în buget. Toate aceste analize o să le găsiți în programul care-l vom prezenta astăzi, și apare o întrebarea foarte logică. Ce facem mai departe? Încotro merge Moldova? Cum dezvoltăm economia? Ce le propunem agenților economici, oamenilor” și ce punem în capul mesei dezvoltării social-economice? Aici noi am hotărît să schimbăm puțin, poate chiar conceptual, abordarea care a fost în ultimii 20 de ani. Noi am început de la stabilirea unor obiective, ce vrem să obținem ca final, și am vrut să vedem ce poat atinge aceste obiective. Pînă acuma în R.M se făcea altfel, credeți-ne și noi cunoaștem, și recunoaștem că aceasta a fost și o greșeală. Se lua dezvoltarea acestor sectoare și se vedea cu ce o să ieșim la urmă, care vor fi salariile ș.a.m.d. Noi propunem invers să punem în capul mesei care sunt prioritățile de bază și să vedem ce poate asigura atingerea acestor obiective”.
Totodată liderul socialiștilor a menționat că în acest program sunt incluse și măsuri de luptă cu oligarhismul de la guvernare.
„Toți cunoaștem că în Republica Moldova sunt oligarhi și cunoaștem că o bună parte din acești oligarhi sunt la guvernare. Atunci cînd un oligarh vine la guvernare are unul din două scopuri sau să fure mai mult sau să-și protejeze ceea ce a furat mai înainte încălcînd legilația. Apropo unul din obiectivele noastre este ca guvernare în Moldova să fie fără oligarhi și fără unioniști. Moldova fără oligarhi! Moldova fără unioniști!
Cum propunem noi, care sunt măsurile de luptă cu oligarhii care sunt la guvernare, și corupția care este. Sunt mai multe instrumente însă noi vom propune 4 metode care vor avea efect:
1. Revizuirea condiţiilor privatizării ilegale şi intensificarea mecanismelor publice de administrare a celor mai importante domenii şi sectoare ale economiei. Grupările oligarhice şi-au apropiat, prin intermediul unor scheme tenebre şi concursuri netransparente, mai multe întreprinderi de stat şi domenii de importanţă strategică pentru ţară (ultimile dintre acestea au fost „Banca de Economii”, Aeroportul Internaţional Chişinău, „Farmaco”. Sînt la etapa de pregătire „Moldtelecom”, “Calea Ferată” ş.a). În rezultatul unei analize detaliate şi a unei investigaţii publice privind circumstanţele în care s-a produs privatizarea, vor fi adoptate măsuri drastice, inclusiv revenirea în proprietate publică a întreprinderilor şi sferelor de activitate, sustrase în regim ilegal de la stat şi de la contribuabili.
2. Introducerea unui impozit progresiv şi a impozitului (taxa) pe lux. Va fi reaizată modernizarea legislaţiei fiscale, introducerea unui sistem de impozitare progresivă pe trei niveluri, Impozitul (taxa) de lux, inclusiv pe imobilele scumpe, automobilele de categorie “lux”, iahturi, avioane particulare etc. Este total inacceptabilă situaţia în care bugetarul, profesorul, medicul, educatorul achită aceeaşi cotă a impozitului, ca şi cele cîteva procente din cei mai bogaţi oameni, deţinători a peste 70% din bunurile, în expresie financiară, din ţară.
3. Dezoffshorizarea economiei. Proprietarii de afaceri din Moldova, în primul rînd, oligarhii de la guvernare, care activează prin intermediul offshore-urilor, reuşesc să evite orice răspundere pentru obligaţiile social-economice, eschivîndu-se de la achitarea impozitelor în Moldova. PSRM consideră că impozitele trebuie să fie achitate la locul de producere a produsului sau serviciului.
4. 4. Interdicţia pe viaţă de a deţine funcţii publice, înăsprirea răspunderii penale, introducerea răspunderii materiale, inclusiv confiscarea proprietăţii funcţionarilor de toate rangurile, inclusiv a judecătorilor şi procurorilor, precum şi membrilor familiilor acestora, în caz de decizii ilegale, precum şi de decizii în detrimentul intereselor statului, în cazuri de manifestări de corupţie, precum şi imposibilitate de a dovedi sursa mijloacelor obţinute şi a cheltuielilor realizate.
Acești indivizi fură-n drepata și-n stînga, i-au decizii în detrimentul statului și pentru asta nu pățesc nimic. Noi propunem ca aceste persoane să fie trase la răspundere. Și această imunitate și funcție pe viață trebuie exclusă. Acestea sunt 4 lucruri foarte clare care în opinia noastră vor da rezultatul în ceea ce ține de reducerea corupției, și scoaterea oligarhilor de la guvernare.
Stimați prieteni, programul este unul foarte mare și foarte complex, cu tot cu anexe și indicatorii țintă conține peste 100 de pagini. Este un program care propune și soluții. Noi nu insistăm că aceasta este variantă perfectă, aceasta este opinia noastră și a experților, colegilor care au lucrat împreună cu noi. Astăzi noi îl plasăm public, va fi transmis presei, va fi pe site-ul Partidului Socialiștilor, pe resursele noastre media, și începînd cu ziua de azi noi începem discuția publică a acestui program. Într-a doua jumătate a lunii septembrie va fi prezentarea programului economic social al PSRM, variant finală, unde vor participa experți din RM, din F. Rusă, din CSI, din UE. În cadrul acelei prezentări vom difinitiva programul nostrum prigramul nostru de dezvoltare social-economică. Eu vreau să invit pe toți cetățenii simpli, iar pentru ei noi în timpul apropiat noi vom face o broșură simplă și vom repartiza sute de mii ca ei să vadă ce propunem noi și să vină cu propuneri. Pentru experți de asemenea vă îndemnăm să citiți acest program și să veniți cu propuneri, modificări, noi suntem deschiși. Vom face mese rotunde pentru a-l discuta pe diferite segmente astfel ca la sfîrșitul lunii septembrie să avem un program aproape de ideal”.
Actualități.md menționează că pentru o iniţiere mai detaliată, textul integral al Programului, care cuprinde circa 100 pagini, este disponibil on-line pe site-ul Partidului Socialiştilor (www.socialistii.md, căutare„Moldova socialistă”). Socialiştii îndeamnă atît comunitatea de experţi, cît şi cetăţenii să examineze documentul prezentat şi să vină cu propriile critici şi sugestii. La începutul toamnei, cu toate propunerile şi modificările, Programul va fi prezentat oficial în cadrul unui eveniment de amploare care va reuni experţi din diferite sectoare ale economiei, agenţi economici reprezentanţi ai mediului de afaceri şi comunităţii politice din ţările din Occident, CSI, inclusiv Federaţia Rusă.