[:md]

 

Peste zece mii de măşti utilizate de participanţii la marele Carnaval de la Veneţia, i-au naştere la Nisporeni.

Lucrările care i-au dat gata pe italieni sunt confecţionate într-un mic atelier, unde muncesc în sudoarea frunţii cinci persoane. Cea care a pus pe roate această afacere este Rodica Vădăvoi, o nisporeneancă în vîrstă de 36 de ani.

„Am lucrat, mai mulți ani, în Italia, în orașul Veneția. Munceam la o fabrică de producere a perlelor venețiene din renumita sticlă de Murano”, povestește femeia pentru PublikaTV.

Rodica are acasă doi copii şi era mereu cu gîndul la ei şi a făcut tot posibilul pentru a se întoarce în sînul familiei. Italienii au înțeles-o și au ajutat-o să pună pe picioare o mică afacere moldo-italiană la ea acasă. De trei ani confecționează renumitele măşti la Nisporeni, ca apoi să le exporteze în Veneția, notează expresul.com.

Comenzile pentru măşti vin din Veneția cam o dată la opt-zece săptămîni. Cele cinci persoane ce muncesc în atelier, inclusiv ea, pot confecționa lunar circa o mie de măști, în dependență de modelul solicitat. De notat că şi schițele măștilor vin din Italia. În schimb, materia primă: cartonul presat, plasticul, cleiul, vopselele, foițele de aur, tot felul de mărgelușe, staniol sau pene decorative – sunt autohtone.

Costul unei măști venețiene cu rădăcini nisporenene variază între 60 şi 90 de cenți, adică între 9,5 şi 15 lei. În Veneţia însă preţul creşte semnificativ, ajungînd pînă la 5 euro (80 de lei) şi mai mult.

Video AICI

Foto: Expresul.com

ПОДЕЛИТЬСЯ