[:md]

 

Astăzi în cadrul ședinței Parlamentului RM, deputatul PCRM Violeta Ivanov a prezentat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303 din 13.12.2013 privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, relatează Actualități.md.

Prin proiectul înaintat de deputatul PCRM se propune din lege de exclus prevederile conform cărora consumatorii de apă sunt impuși să achite penalități pentru fiecare zi de întîriziere la plata facturii.

În acest context deputații PSRM au propus anularea integrală a Legii nr.303 privi nd serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare.

Noi socialiștii ne-am convins încă odată că colegii noștri nu au înțeles ce au votat anterior, mă refer la proiectul 150 care a fost susținut inclusiv și de comuniști, ne-am convins că interesele actualei alianței susținute de cei din PCRM sunt mai presus de orice în acest stat.

Noi socialiștii am înregistrat o inițiativă legislativă cu privire la abrogarea în totalitate a legii 303 privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, deoarece este o lege antisocială. Este o lege care de fapt are scop legalizarea hoțiilor unor operatori, este o lege care are ca scop punerea pe seama consumatorilor achitarea scurgerilor de apă din sistem, furtului de apă ș.a.m.d. Ceea ce au propus colegii din PCRM nicidecum nu va salva situația, nu va salva consumatorii. Inițiativa privind modificarea doar a 5 articole din lege nu va aduce un beneficiu scontat.

Și aici am să explic de ce această lege urmează a fi abrogată în totalitate. Intenția de a exclude din lege prevederile ce țin de posibilitatea operatorilor de a applica penalități către consumatorii care nu achită serviciile în termenii indicați în factură este una populistă. Noi nu putem în proiectul numărul 6 propus să excludem prevederile privind aplicarea penalităților pentru neplata în termen a facturilor pentru apă și canalizare, iar în proiectul 150 care de d-stră anterior astăzi aici în ședință a fost votat să fie incluse aceste prevederi. Dacă dumneavoastră ați votat proiectul 150 care prevede ca acei operatori să penalizeze consumatorii noștri pentru neplata în termen a facturilor atunci care este logica? Noi ne batem cap în cap, un proiect cu altul.

În această ședință de plen adoptăm modificările la legea privind statutul municipiului Chișinău unde dăm prerogativă consiliului municipal să decidă delegarea competenței de aprobare a tarifelor la apă și canalizare ANRE-ului iar legea în legea 303 este clar și imperativ, expres prevăzut că competența privind stabilirea tarifelor la apă și canalizare, este prerogativa ANRE-ului. Și aici la fel ne batem cap în cap.

Propunerile de modificare la articolul 29 din legea 303 privind transmiterea rețelilor interne din bloc, operatorului spre deservire și obligativitatea operatorului de a efectua din cont propriu reparația capitală, recontrucția sau renovarea rețelilor interne comune de alimentare cu apă și de canalizare ale blocului locativ – nu sunt argumentate și conduc la ignorarea totală a legislației ce ține de fondul de locuință. Și aici eu mă refer că trebuie în cazul respectiv cadrul legislativ să fie corelat cu ceea ce propuneți d-stră, și anume legea privatizării fondului de locuințe, d-stră ați votat anterior modificările respective care intră în contradicție cu ceea ce propuneți d-stră acum, mă refer iarăți la legea 150.

Legea condominiumului fondului locativ, codul civil și multe alte acte. Noi nu o singură dată am propus abrogarea acestei legi ca unica variantă prielnică și necesară. Modificările cosmetice la această lege nu vor rezolva problemele consumatorilor. Iar referitor la cadrul legislativ vreau să vă spun că înafară de legea 303 noi avem cadru legislativ suficient pentru reglementarea domeniului de furnizare a serviciilor de apă și canalizare. Avem legea cu privire la apă potabilă, avem legea privind protecția consumatorilor, avem hotărîrea de guvern -191 cu privire la plata serviciilor comunale și necomunale. Iar înainte de a fi adoptată această lege 303, consiliile locale, primăriile adoptau regulamente speciale prin care reglementau domeniul privind furnizarea apei și canalizării.

Iar ceea ce a spus doamna Ivanov că legea este bună dar trebuie de modificat 3-4 articole ca și în cazul cu Acordul de asociere da? Pentru dumneavostră acordul este bun iar unele articole doar nu sunt prea bune. Noi socialiștii vom susține acest proiect de lege însă reiterăm că modificările la această lege nu vor rezolva problemele consumatorilor, considerăm că legea respectivă trebuie să fie abrogată în totalitate deoarece este o lege proastă. Iar alte legi trebuie să fie amendate în așa mod în care să fie protejați real consumatorii dar nu acele operațiuni tehnice pe care d-stră le impuneți”, a concluzionat Vasile Bolea.

*Редакция портала Actualitati.md не несет ответственности за публикацию точки зрения высказанной в авторской статье

ПОДЕЛИТЬСЯ