[:md]

 

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale desfăşoară verificări tehnice de specialitate ale bisericilor în ajunul Paştelui. Aceste verificări sînt demarate anual, pentru a evita cazurile de incendii în aceste clădiri.

Locaşele bisericeşti prezintă un pericol de producere şi propagare a incendiilor, întrucît au specific de aglomeraţie de persoane, interiorul prezintă decor şi mobilier din materiale combustibile, iar în caz de incendiu, flăcările se răspândesc rapid pe suprafeţe mari. Inspectorii supravegherii de stat a măsurilor împotriva incendiilor, vor verifica starea căilor de evacuare din aceste obiective, asigurarea încăperilor cu mijloace primare de stingere a incendiilor, starea tehnică a echipamentului electric, sursele de încălzire şi existenţa căilor de acces către clădiri.

În final, responsabilii acestor obiective, vor primi instrucţiuni cu reguli de apărare antiincendiară. Pînă pe patru mai inclusiv, pe teritoriul ţării, vor fi verificate la capitolul stare antiincendiară, peste 1400 de biserici. În noaptea Învierii, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale va activa într-un regim sporit, pentru a acţiona prompt în caz de necessitate, în republică fiind antrenaţi 530 de angajaţi.

În Chişinău, în apropierea Mitropoliei, vor fi gata să intervină la necesitate echipe de intervenţie, cu trei autocisterne. Mai mult, pompierii recomandă populaţiei să ţină cont de regulile antiincendiare, atunci cînd merg  la slujbele religioase.

Să nu utilizeze focul deschis, în condiţii de îmbulzeală, lumînările cu foc haric, să fie aprinse în locuri special amenajate sau mînuite atent. În cazul în care apare o situaţie dificilă, să apeleze prompt Serviciul 901. Anul trecut, în timpul slujbelor religioase de Paşti nu a fost înregistrate cazuri de incendii.

ПОДЕЛИТЬСЯ