[:md]
Astăzi, 8 septmebrie Partidul Socialiştilor din Republica Moldova organizează evenimentul consacrat aniversării a 655-a de la fondarea Statului Moldovenesc – Conferinţa ştiinţifică Internaţională „Evoluţia identităţii naţionale şi statal-politice moldoveneşti: esenţa şi caracterul perceperii acesteia în interiorul ţării şi peste hotare”, informează Actualități.md.
În cadrul conferinței cuvînt de felicitare a avut, ex-priministrul țării și deputatul socialist în Parlamentul RM, Zinaida Greceanîi.
“Cred că noi cei care trăim pe acest pămînt, moldoveni, bulgari, găgăuzi, evrei români, ucraineni, ruși cine vreți, noi cu toții locuim pe acest meleag. Noi formăm istoria acestui stat și cred că țara noastră are tot meritul să fie o țară mîndră de istoria sa, de neamul său, de oamenii care i-au făurit această istorie și au păstrt-o din veacuri de-a rîndul. Dacă noi nu ne vom mîndri cu țara noastră, atuncea cine va vorbi cu noi, cine ne va considera pe noi ca stat, ca oameni care vor să facă ceva, acest lucru noi trebuie să-l înțelegem foarte bine.
Vreau să vă spun că de sute de ani în urmă ți de-a lungul acestor sute de ani, nimeni n-a izbutit cumva să schimbe sufletul moldoveanului cu toate că tentative în istorie au fost foarte multe. Tentative de a submina statalitatea, au fost și atuncea și sunt și acuma. De noi depinde și mîndria față de neam și mîndria față de țară. Dacă vom reuși să cultivăm această mîndrie copiilor și nepoților noștri, tinerilor noștri, atuncea eu sunt sigură că Moldova are sorț de izbîndă ca stat suveran și independent”.
Scopul conferinței este formarea şi dezvoltarea statalităţii moldoveneşti; formarea identităţii naţional-culturale a poporului moldovenesc; factorii de păstrare a identităţii naţionale şi influenţa acestora asupra politicii interne şi externe a Moldovei în epoca de globalizare; identificarea unui model eficient de colaborare în domeniul politicii externe, în relaţiile economice externe şi cele culturale, în raporturile pe dimensiunea Est-Vest, ş.a.
Actualități.md menționează că la Conferinţă participă reprezentanţi din domeniul culturii şi ştiinţei din Moldova, Ucraina şi alte state, reprezentanţi ai Guvernului RM, membri ai corpului diplomatic, acreditaţi în RM, experţi din domeniu, membri ai organizaţiilor neguvernamentale, studenţi, masteranzi şi doctoranzi.