[:md]

 

Astăzi, 18 iulie în cadrul unei conferințe de presă, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, şi Zinaida Greceanîi, ex-prim-ministru al RM, au prezentat principalele teze ale Programului de  dezvoltare economică a Republicii Moldova pe termen mediu şi lung, informează Actualități.md.

Documentul a fost elaborat de o echipă formată din cei mai buni economişti din ţară, condusă de Zinaida Greceanîi. Printre autorii Programului figurează specialişti care au deţinut înalte funcţii de răspundere în blocurile financiar-economice din cadrul diferitor componenţe ale Guvernului, din perioada anilor 1999-2009.

Deputatul socialist și ex-premierul Moldovei Zinaida Grecianîii a precizat de ce anume este importantă implimentarea acestui nou program.

“Acest program este destul de cuprizător, poate nu totul este în acest program, de aceea noi vrem să-l consultăm pîna a-l prezenta mai pe larg societății.

Eu vreu să menționez doar că în cei peste 20 de ani numărul locurilor de muncă s-a redus cu o treime. Practic fiecare al treilea locuitor a țării este plecat la muncă peste hotare. Cu toate că guvernarea spune că  în perioada de revigorare economică, de creștere economică, au fost 2 perioade — prima perioadă de declin economic primii 10 ani și pe urmă urmatorii, practic un deceniu a fost o creștere economică. Dar și această creștere economică cu ce s-a soldat puteți să găsiți în program.

Anume aceste lucruri sociale, în primul rînd, ne-a adus la gîndul că trebuie să schimbăm aceasta abordare față de un nou model de Strategie de Dezvoltare social-economică și adoptarea unui astfel de model presupune în primul rînd subordonarea obiectivelor economice celor sociale. Adică economia lucrează pentru a hotărî problemele sociale. Mai bine zis, foarte simplu –în  capul mesei trebuie să fie pus omul cu problemele sale pentru a asigura o viață mai bună și mai decentă.

1.     Creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă în economie, anihilarea tendinţei de reducere a locurilor de muncă.  
În termen de 4 ani este preconizată majorarea numărului locurilor de muncă şi a persoanelor angajate în economie cu 200 mii sau cu 17%.

2.     Creşterea accelerată a salarizării şi reducerea decalajului faţă de nivelul de remunerare din ţările – parteneri regionali. Astfel, ritmul creşterii salariilor va depăşi ritmul de creştere a PIB. În cazul creşterii planificate a PIB-ului cu 46 la sută, timp de 4 ani salariul lunar real va creşte cu 50%, iar valoarea nominală – cu 83%.

3.     Depăşirea nivelului pensiei medii a minimului de existenţă pentru un pensionar. Creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă în economie şi creşterea accelerată a salariilor va îmbunătăţi raportul dintre persoanele angajate şi pensionari şi formarea, în bugetul asigurărilor sociale obligatorii de stat, a volumului de mijloace, suficient pentru  o majorare substanţială a pensiilor. Acest lucru va asigura posibilitatea majorării,  pensiei medii lunare de aproape 2 ori. Ca urmare, pensia medie va depăşi minimul de existenţă pentru un pensionar cu 30 la sută. Peste 18% din cetăţeni vor putea simţi o îmbunătăţire reală a situaţiei financiare.

Eu cred că aceste lucruri calculate, foarte bine chibzuite sînt posibile dacă vor fi intreprinse niște măsuri foarte concrete și în domeniul social, și în domeniul economic. De aceea eu am să rog colegii mei să vină cu niște lucruri foarte simple la prima vedere care vor contribui la realizarea acestui program”.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ