[:md]

 

Candidatul la funcția de primar general de Chișinău din partea Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi a oferit un interviu în exclusivitate pentru Clubul de presă "Rezonanță socială". Propunem spre atenția dumneavoastră cele mai importante momente ale discuției.

Chișinăul nu este locul pentru probleme politice…

Potrivit candidatului în Chișinău, trebuie de muncit dar nu de ocupat cu probleme politice. Noul primar ar trebui să restabilească ordinea în capitală, dar nu să-și transforme activitățile într-un PR fără sfârșit. 

"Cred că oamenilor le este indiferent dacă străzile capitalei vor fi curățate în mod liberal, comunist sau socialist. Cel mai important, este ca această ordine să fie făcută. În Chișinău, trebuie de lucrat și nu de ocupat cu problemele politice", a declarat Greceanîi.

Candidatul la funcția de primar general de Chișinău din partea PSRM a menționat cu 100% garanție: în primărie ea nu va face politică. "Nu am nevoie de o rampă de lansare politică. Sunt interesată de ceea ce se poate face pentru oraș", a adăugat ea.

Primul lucru făcut dacă va ajunge primar…

"În primul rând, trebuie să verificăm ce se întâmplă cu administratia – cum conduce cu primăria. Am despre aceasta închipuire, dar trebuie să vedem ce se întâmplă cu adevărat. Am de gând să treacă prin toate structurile, în toate serviciile, toate întreprinderile municipale, pentru a vedea ce se întâmplă de fapt acolo. Desigur, sunt foarte multe întrebări. Este necesar de a găsi răspunsurile la ele. Dar sunt absolut sigură că anume cu aceasta ar trebui să începem, pentru că dacă eu voi spune că la a doua zi va fi renovat bulevardul Ștefan cel Mare, aceasta nu ar fi corect", a spus candidatul.

Colaborarea în interesul capitalei…

"Să cooperezi trebuie cu toți – și cu cei din Occident și cei din Orient, și cu primarii din alte orașe, cu toți, și să conduci această cooperare, deoarece orașele-înfrățite ar trebui să fie nu numai pe hîrtie. Acest lucru ar trebui să se întâmple în realitate. Trebuie să fie mișcare economică, deci trebuie să se negocieze cu toată lumea. Cel mai important, trebuie să înțelegem – ar trebui să fie în interesul țării. Atragerea de investiții, să permitem cetățenilor noștri să cîștige un ban aici acasă, și apoi să-și extindă afacerea în afara țării. Acest lucru este posibil", a menționat candidatul.

Despre consiliul municipal…

"Toată lumea este sătulă de cearta și show-urile de televiziune care au loc în Parlamentul RM și CMC. Trebuie de negociat. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să-i aleagă pe cei în spatele cărora este o experiență în rezolvarea problemelor, pe cei care doresc să lucreze. Dacă consilierii municipali vor înțelege că au venit nu pentru a cîștiga bani dar pentru a lucra în interesul orașului, cu ei s-ar putea de cooperat. Am de gînd să negociez fără politică", a asigurat candidatul.

Despre concurenții din cursa electorală…

"Eu îl respect pe Vasile Afanasevici, în măsura în care știu că el a fost un agent economic, și încă mai este. Nu știu pe cît aceasta este domeniul lui Vasile Afanasevici – să se mute din sfera de afaceri în care cîștigă bine, și nu știu care au fost convingerile. Lasă-l să încerce. Dacă este pentru el – locuitorii orașului vor aprecia prin votul lor și vor răspunde la întrebarea: dacă ei doresc să vadă un om de afaceri la putere sau aceștia au o experiență diferită?", a spus candidatul PSRM.

Răspunzând la întrebarea "Vasile Chirtoca – candidatul exclusiv al PCRM sau un candidat comun al comuniștilor și democraților", Greceanîi a spus: "Nu am absolut nici o informație cu privire la această problemă, și nici nu mă interesează".

În general, vorbind despre înaintarea oamenilor de afaceri și oamenilor bogați din Moldova la putere, Greceanîi a spus: "Aceasta este din aceeași sferă, precum și reformele – de la altă țară în țara noastră. Sunt oare gata oamenii de afaceri din țara noastră să se împartă cu banii sau doresc să mai cîștige alții deasupra?".

Despre PR…

Zinaida Greceanîi nu intenționează să se ocupe în funcția de primar al Chișinăului, nu numai cu politica, dar și cu PR-ului. "De dragul PR-ului eu nu voi urca pe acoperișurile troleibuzelor, nu voi alerga să strîng șuruburile, sau la 5 dimineața să curăț zăpadă pentru a intra în primărie. Există servicii speciale care ar trebui să se ocupe cu munca lor. Trebuie de avut grijă ca ei să facă față responsabilităților lor", a subliniat de asemnea Greceanîi.

Dorința Zinaidei Greceanîi…

"Vreau ca oamenilor să le fie măcar un pic mai confortabil, și mai bine să trăiască în Chișinău. Să începem cu Chișinăul, în scopul de a realiza acest lucru în întreaga țară", a concluzionat ea.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ