[:md]

 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că în livezile de specii sâmburoase din țară s-a semnalat zborul în masă al fluturilor din a doua generaţie a moliei orientale a fructelor (Grapholitha molesta), relatează Actualități.md.

Totodată, continuă şi hrănirea larvelor, ca rezultat al suprapunerii generaţiilor.

Potrivit specialiștilor ANSA, larvele atacă lăstarii, frunzele şi fructele de piersic, cais şi prun. Mai mult, atacuri sporadice s-au semnalat la păr, gutui, migdal, măr şi cireş. În lăstari larvele formează galerii descendente de 5 – 18 cm lungime, care conduc la uscarea lăstarilor. Pe scoarţa lor se formează o secreţie gomoasă (clei); iar lăstarii au creşteri slabe.

Larvele atacă și fructele,care nu se mai dezvoltă şi în final putrezesc.

În aceste condiții, ANSA vine cu recomandări privind metodele de prevenire și combatere a dăunătorilor:

a) măsuri culturale şi agrotehnice, care constau în tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi pe toată perioada de vegetaţie, care conduce la diminuarea rezervei biologice;

b) prelucrarea solului, prin care se distrug o mare parte din coconi;

c) adunarea şi distrugerea fructelor infestate;

d) capcanele luminoase şi cu feromoni contribuie la depistarea dăunătorului, la stabilirea curbei de zbor (avertizare), precum şi la combatere;

e) tratamentele chimice se fac la avertizare cu insecticide, conform Registrului de Stat, luînd în calcul termenul de pauză pînă la recoltarea fructelor.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționează că doar fructele care nu sunt afectate de dăunători pot fi exportate.

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ