[:md]

 

Postul Paştelui ţine 7 săptămâni, începe după Duminica izgonirii lui Adam din rai şi se încheie în Sâmbăta Mare. Anul acesta, Postul Paştelui începe pe 23 februarie, iar Sfintele Paşti vor fi duminică, 12 aprilie, notează Actualități.md.

Postul Paştelui a fost instituit în cinstea Patimilor şi Invierii Mantuitorului Iisus Hristos, prin care noi am fost mântuiti, şi nu reprezintă doar abţinere de la anumite alimente, ci înseamnă şi îndreptare 

Creștinii ortodocși intră astăzi în Postul cel Mare. Timp de șapte săptămâni, credincioșii nu vor mânca carne, ouă și produse lactate, precum și se vor abține de plăcerile trupești.

Conform tradiţiei, în Postul Paștelui se posteşte astfel: în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna I) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.

Postul Paștelui este rânduit pentru curătirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie si împărtăsirea cu Sfintele Taine. El închipuiește postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Stă în legătură cu Paștele, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.

Acesta este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi din an şi pregăteşte oamenii pentru Învierea Domnului, sărbătorită anul acesta în data de 12 aprilie.

În Postul Paștelui vom avea de două ori dezlegare la pește: pe 25 martie când se va sărbători Buna Vestire și pe 5 aprilie în duminica Floriilor.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ